Melatonina serica

Cuprins

Melatonina

Ce este melatonina

Melatonina este un hormon sintetizat de catre epifiza (glanda pineala) pe parcursul noptii, avand rol in mentinerea ritmului circadian somn-veghe. Sinteza melatoninei este influentata de durata zilei, intensitatea luminii artificiale, exercitiile fizice si varsta.

Suplimentar, melatonina este implicata in coordonarea interactiunilor dintre gandire si comportament raportate la mediul inconjurator, avand rol in desfasurarea optima a functiilor autonome (regleaza temperatura corpului, activitatea cardiovasculara, functiile sistemului imununitar) si a proceselor de sinteza hormonala (efect de reglare a hormonilor sexuali feminini).

Hormonul provenit din surse alimentare exogene reprezentate de catre nuci, banane, ghimbir, rosii, masline ovaz si orez, prezinta efect de protejare al celulelor nervoase cu rol neutralizare a radicalilor liberi în organismul uman prin imbunatatirea efectelor enzimatice antioxidante (reduce stresul oxidativ neutralizand radicalii liberi).

Cand este indicata determinarea valorilor melatoninei

Determinarea melatoninei serice este indicata pacientilor cu tulburari ale ritmului circadian somn-veghe care pot determina o serie de afectiuni secundare reprezentate de: depresie, tulburari afective sezoniere, scleroza multipla cronica progresiva, dereglari menstruale, boala Alzheimer, anumite afectiuni tumorale (cancer de san, cancer de prostata), diabet sau afectiuni cardiace.

Cum ma pregatesc inainte de analiza

Determinarea melatoninei este efectuata din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun. Este recomandata excluderea bauturilor excitante ale sistemului nervos (cafea, ceai negru) cu cel putin 12 ore inainte de efctuarea testului, iar recoltarea sa fie efectuata dimineata inainte de ora 11.

Care sunt valorile normale ale melatoninei serice

Intervalul de referinta pentru melatonina adultilor este cuprins intre 8 si 20 pg/ml in timpul diminetii iar noaptea nu trebuie sa depaseasca 150pg/ml. Copiii cu varsta de pana la 3 ani prezinta valori maxime de pana la 325 pg/ml pe timpul noptii in timp ce la varstnici melatonina scade cu minim 20% fata de valorile normale pentru adulti.

Afla mai multe: