Osteocalcin

Cuprins

Osteocalcinul

Ce reprezinta osteocalcinul?

Osteocalcinul sau proteina G1a a osului este un compus non colagenic care intra in componenta țesutului osos si este produs exclusiv de catre osteoblaste (celule mononucleate cu rol de sinteza osoasa). Osteocalcinul este principala proteina a oaselor si dentinei a carei sinteza necesita prezenta vitaminelor K si D3. Dupa generare, proteina G1 este eliberata in sange in proportie de aproximativ 20%, in timp ce restul de 80% intra in alcatuirea oaselor alaturi de colagen si Calciu.

Osteocalcinul circula in sange atat sub forma intacta cat si fragmentata (fragment mare N-MID), fiind metabolizat în principal în rinichi si mai putin la nivel hepatic.

Cand este indicata determinarea osteocalcinului?

Determinarea osteocalcinului este recomandata pentru monitorizarea terapiei antiresorbtive a osteoporozei pe baza de substituenti hormonali sau modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen, bifosfonati sau calcitonina dar si pentru estimarea riscului de fracturi la aceasta categorie de pacienti.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea markerului se efectueaza din sange venos recoltat a jeun.

Care sunt valorile osteocalcinului?

Valorile intervalului de referinta pentru osteocalcin variaza in functie de sexul si varsta pacientului si sunt reprezentate de catre:

Sex feminin

Valoare ng/mL

Premenopauza

11-43 ng/mL

Postmenopauza

15-46

Sex masculin

 

18-30 ani

24-70

30-50 ani

14-42

>50 ani

14-46

Variatiile valorilor osteocalcinului sunt reprezentate de cresterile acestuia care pot aparea in conditiile unui turnover osos crescut prezent in hiperparatiroidism, acromegalie, fracturi si scaderi specifice hipoparatiroidismului, deficitului hormonului de crestere sau utilizarii anumitor substante medicamentoase (corticosteroizi, bifosfonati sau calcitonina).

In cazul pacientilor cu osteoporoza aflati sub tratament antiresorbtiv se recomanda determinarea seriata a valorilor osteocalcinului la urmatoarele intervale de timp:

  • Inainte de initierea tratamentului pentru stabilirea concentratiei bazale a compusului;
  • La 3 luni dupa inceperea tratamentului specific;
  • La fiecare 6-12 luni pe parcursul tratamentului.

Afla mai multe: