Plumb sangvin

Cuprins

Plumb sangvin

Ce reprezinta plumbul sangvin

Plumbul reprezinta cel mai frecvent metal neferos utilizat în industrie, principalele modalitati de expunere la acest compus fiind reprezentate de ingestie si inhalare. In cazul persoanelor adulte expunerea la plumb este mai ales profesionala, in timp ce la copii si la persoanele cu dizabilitati psihice, aceasta poate fi accidentala prin ingestie de vopsea in cazurile sindromului de pica (ingestie de substante necomestibile: pamant, vopsea, par, creta).

Dupa expunere, plumbul este absorbit in organism printr un mecanism invers proportional in functie de dimensiunea particulelor (cantitatea de plumb ajunsa in circulatia sangvina este mai mare in cazul inhalarii prafului de plumb fata de ingestia metalului).

La gravide, compusul traverseaza bariera placentara si determina intoxicația cu plumb a produsului de conceptie cu care pot cauza nastere prematura si retard de crestere intrauterina.

Cand se determina plumbul in sange

Intoxicatia cu plumb - saturnismul determina aparitia starii de oboaseala, iritabilitate, astenie fizica, anorexie, greata, constipatie, dureri abdominale si mialgii. Intoxicatiile grave pot determina tulburari gastro intestinale severe insotite de neurotoxicitate (ataxie, slabiciune musculara, convulsii, coma) datorate efectelor plumbului asupra sistemului nervos central.

Expunerile indelungate la plumb pot determina complicatii hematologice de tipul anemiei cu reticulocitoza si depunerea compusului la nivelul oaselor lungi ale copiilor.

Ce trebuie sa stiu inainte de analiza

Determinarea valorilor plumbului sangvin se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului.

Care sunt valorile normale ale plumbului sangvin

Valorile normale ale plumbului in sange depind de varsta pacientului si sunt cuprinse in urmatorul interval de referinta:

Varsta

Valori μg/dL

Copii

<9

Adulti <60 ani

<25

Adult i>60 ani

<32

In cazul expunerii profesionale, limita biologica tolerabila a plumbului în organism este de 40 μg/dL, la valorile > 60 μg/dL fiind necesara intreruperea expunerii cu initierea a tratamentului chelator (agentii chelatori cresc rata de eliminare a plumbului din organism). Concentratiile sangvine ale plumbului > 80 μg/dL reprezinta o urgenta medicala si necesita instituirea tratamentului cat mai rapida pentru a ameliora semnele si simptomele intoxicatiei cu plumb.

Afla mai multe: