Potasiu seric

Cuprins

Ce reprezinta potasiul seric

Potasiul alimentar este absorbit la nivelul intestinului subtire, urmand ca dupa utilizare sa fie excretat la nivel renal prin urina in proportie de 80-90%, restul fiind eliminat prin transpiratie si materii fecale. Cea mai mare cantitate de potasiu din organism este stocata la nivel miocardic, hepatic si la nivelul muschilor striati, fiind implicat (alaturi de calciu si magneziu) in reglarea contractiei cardiace si al debitului sangvin ejectat.

Potasiul este la fel de important in conducerea impulsurilor nervoase, contractia musculara, formarea glicogenului si metabolizarea proteinelor dar si in asigurarea echilibrului acido bazic al organismului, bicarbonatul de potasiu fiind implicat in alcatuirea sistemelor tampon cu functie de reglare al ph ului.

Cand este indicata determinarea valorilor potasiului seric

Modificarile concentratiei plasmatice ale potasiului se datoreaza perturbarilor dintre aportul si excretia acestuia reprezentate aportul alimentar pe de o parte si excretia renala de potasiu sub influenta mineralocorticoizilor de cealalta parte.

Determinarea potasemiei este indicata in:

  • Investigarea echilibrului hidro-electrolitic;
  • Investigarea balantei acido-bazice;
  • Boala Addison;
  • Insuficienta renala acuta si cronica;
  • Cetoacidoza diabetica;
  • Afectiuni intestinale de tip obstructiv sau pierderi gastrointestinale;
  • Afectiuni ale aparatului cardiovascular: tensiune arteriala marita si dereglari ale ritmului cardiac normal (aritmii cardiace);
  • Alcoolism;
  • Supravegherea pacientilor cu tratament digitalic (in cazul tulburarilor de ritm cardiac ce apar in diferite boli cardiace) sau cortizonic si ai celor cu terapie specifica acidozei metabolice (mai frecventa in diabetul zaharat).

Cum ma pregatesc inainte de analiza

Determinarea potasiului seric se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului.

Care sunt valorile normale ale potasemiei

Valorile normale ale potasiului seric sunt cuprinse in urmatoarele intervale:

Varsta pacientului

Valoare mmol/L

0 - 7 zile

3.2-5.5

8 - 30 zile

3.4-6

2 - 6 luni

3.5-5.6

7 - 11 luni

3.5-6.1

12 luni - 18 ani

3.3-5

adulti

3.5-5.1

Valorile critice sunt considerate a fi hipokaliemia <2.5 mmol/L si hiperkaliemia > 6.5 mmo/L.

Afla mai multe: