Proba de digestie

Cuprins

Proba de digestie

Ce reprezinta proba de digestie?

Proba de digestie reprezinta o examinare microscopica a materiile fecale care aduce informatii cu privire la procesele de digestie ale bolului alimentar la nivelul tubului digestiv. Investigatia apreciaza gradul de fermentare si digestie al anumitor compusi alimentari si examineaza fibrele musculare, grasimile (acizi grasi, trigliceride, saruri de acizi grasi si colesterol), amidonul si celuloza fibrelor vegetale prezente la nivelul materiile fecale recoltate.

Cand este indicata efectuarea probei de digestie?

Proba de digestie este efectuata cu scopul de a diagnostica tulburarile de tranzit si de absorbtie la nivel gastro intestinal, sindromul de malabsorbtie, disfunctiile pancreatice exocrine, disfunctii biliare, fistula gastrocolica si fibroza chistica la pacientii cu simptomatologie clinica sugestiva.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Inainte cu o saptamana de recoltarea probei de scaun care urmeaza a fi analizata, pacientul este rugat sa evite investigatiile imagistice care presupun administrarea de bariu, tratamentele pe baza de bismut, metamucil, laxative, supozitoare intrarectale, creme si lubrifianti care pot influenta rezultatele analizei.

Este recomandata evitarea consumului de alcool cu 72 de ore inainte de recoltare si adoptarea unui regim alimentar cu aport suficient de grasimi si carne rosie atat la copii cat si la persoanele adulte.

Pentru realizarea probei de digestie este necesara recoltarea unei probe de scaun emisa spontan intr un recipient special fara mediu de transport (coprorecoltor) urmata de transportul acesteia cat mai rapid in laboratorul de analize medicale in vederea examinarii. Proba trebuie recoltata din 3 locuri diferite ale bolului fecal si nu trebuie sa depaseasca cantitatea totala de 3 g.

Care sunt rezultatele probei de digestie?

Valorile biologice de referinta pentru proba de digestie sunt reprezentate de:

  • Fibre musculare nedigerate absente;
  • Fibre musculare digerate rare (<10 fibre/hpf);
  • Grasimi neutre (trigiceride <50 globule/hpf:
  • Acizi grasi liberi, sapunuri: <100 globule/hpf;
  • Amidon, celuloza: rare (5-10 granule/10-15 hpf).

Interpretarea rezultatelor se face astfel:

  • Evidentierea fibrelor musculare nedigerate sau partial digerate este sugestiva pentru obstructiile biliare, disfunctiile pancreatice exocrine (fibroza chistica), fistula gastrocolica, hiposecretie de acid gastric sau tranzit intestinal accelerat;
  • Prezenta unor cantitati crescute de acizi grasi la nivelul probei de scaun analizate se asociaza cu sindroamele de malabsorbtie determinate de boala celiaca, sprue, boala Whipple, enterita regionala, boala Crohn, fibroza chistica. Grasimile neutre prezente in scaun pot sugera existenta unei obstructii biliare, pancreatita cu deficit de lipaza, sindrom de intestin scurt secundar unei rezectii chirurgicale, sau prezenta unei anomalii congenitale de dezvoltare la nivelul tubului digestiv;
  • Prezenta unei cantitati crescute de amidon in scaun semnifica insuficienta pancreatica sau tranzit intestinal accelerat de cauza infectioasa sau inflamatorie (sindroame diareice acute).

Afla mai multe: