Procalcitonina

Cuprins

Procalcitonina

Ce reprezinta procalcitonina?

Procalcitonina PCT este o proteina precursoare a calcitoninei (hormon tiroidian implicat in homeostazia calciului) formata din 116 aminoacizi care produsa atat de glanda tiroida de catre celulele C parafoliculare cat si la nivel pulmonar si intestinal. Procalcitonina este prezenta in sange ca reactant de faza acuta la diferiti stimuli inflamatori si prezinta valori serice crescute in infectii severe de cauza bacteriana, fungica, parazitara si in starile de sepsis, concentratiile serice fiind dependente de gradul raspunsului inflamator sistemic al organismului.

Speciile bacteriene raspunzatoare de aparitia inflamatiei in context infectios, prezenta endotoxinelor, capacitatea de raspuns al sistemului imun si extinderea proceselor infectioase la nivelul unui singur organ sau sistemic reprezinta alti factori cu rol important in sinteza procalcitoninei. Valori crescute ale proteinei sunt intalnite si in patologiile care evolueaza cu aparitia sindromului de raspuns inflamator sistemic (SIRS) si al disfunctiei multiple de organ (MODS) chiar si in absenta etiologiei bacteriene.

Cand este indicata determinarea procalcitoninei service?

Principalele recomandari pentru determinarea valorilor serice ale procalcitoninei sunt reprezentate de catre:

  • Stabilirea diagnosticului diferential al infectiilor /inflamatiilor bacteriene/non bacteriene;
  • Monitorizarea pacientilor cu risc de infectii si diagnosticarea precoce a complicatiilor septice (postoperator, dupa transplant de organe, in timpul tratamentului imunosupresor);
  • Evaluarea prognosticului si evolutiei clinice in cazul pacientilor cu boli infectioase si inflamatorii severe: peritonita, detresa respiratorie a adultului ARDS de etiologie bacteriana, meningita bacteriana, sepsis al nou nascutului, SIRS, MODS.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor serice ale procalcitoninei se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica fara o pregatirea prealabila speciala a pacientului.

Care sunt valorile biologice de referinta ale procalcitoninei?

Valorile normale în cazul procalcitoninei trebuie sa fie < 0.5ng/mL, limita inferioara de detectie fiind de 0.05ng/mL. Interpretarea rezultatelor in functie de valorileo obtinute se face dupa cum urmeaza:

Valoare

Implicatii clinice

< 0.5 ng/mL

Probabilitate redusa de infectie sistemica

Risc scazut de evolutie catre sepsis

Probabilitatea unei infectii localizate

Valoarea prezinta indicatie de repetare a testului la 6-24 de ore daca aceasta a fost obtinuta la mai putin de 6 ore de la debutul simptomatologiei

≥ 0.5-2 ng/mL

Probabilitate de infectie sistemica fara a exclude alte cauze

Risc moderat de progresie catre sepsis sever

Valoarea indica necesitatea de monitorizarea a pacientului si repetarea testului la 6-24 de ore

≥ 2 si <10 ng/mL

Probabilitate inalta de infectie sistemica

Risc crescut de progresie catre sepsis sever

≥ 10 ng/mL

Sepsis bacterian sever

Situatiile clinice independente de infectiile bacteriene in cazul carora se pot obtine valori crescute ale procalcitoninei sunt reprezentate de catre:

  • primele 24 de ore dupa traumatisme severe extinse;
  • in urma interventiilor chirurgicale majore;
  • arsuri extinse;
  • cancerul pulmonar cu celule mici;
  • carcinom medular tiroidian;
  • soc cardiogen sever sau prelungit;
  • nou nascuti in primele 48 de ore de viata.

Afla mai multe: