Profilul Torch

Cuprins

Ce este profilul Torch?

Acronimul TORCH provine de la : toxoplasmoza (T); alte infectii, precum sifilis, hepatita B, virusul Epstein - Barr, infectia cu enterovirusuri (O), rubeola (R); citomegaloviroza (C); infectia cu virusul herpes simplex (HSV). Toate aceste boli infectioase pot afecta nu numai mama, cat si fatul, generand complicatii grave, precum avort, moartea fatului si malformatii congenitale ale nou nascutului. Oricare din infectiile de mai sus pot duce la aparitia sindromului TORCH, care duce la crestere lenta a fatului, afectarea sistemului nervos sau icter sclero-tegumentar.

Profilul TORCH este un test complet de screening, ce poate ajuta la identificarea anticorpilor care lupta impotriva infectiilor mai sus mentionate.

Profilul TORCH cuprinde urmatoarele teste:

  • Toxoplasma gondii – Anticorpi IgG și IgM
  • Virusul rubeolei – Anticorpi IgG si IgM
  • Citomegalovirus – Anticorpi IgG și IgM
  • Virus herpes simplex (HSV1, HSV2) – Anticorpi IgG și IgM

Cand sa efectuezi profilul Torch?

Testul TORCH este recomandat a fi efectuat in perioada de dinaintea conceptiei , pentru a elimina riscurile ce pot aparea in sarcina. Daca aceste infectii sunt depistate in primul trimestru de sarcina pot duce la avort si la riscuri crescute in ceea ce priveste sanatatea mamei si a viitorului copil.

In functie de tipul anticorpilor depistati, medicul de specialitate poate afla detalii despre stadiul infectiei in organism sau a nivelului imunitatii.

Acest test de screening se recomanda femeilor insarcinate ca test de rutina, precum si nou nascutilor care prezinta simptome caracteristice bolilor infectioase TORCH.

Este foarte posibil ca medicul de specialitate sa solicite si investigatii sau teste suplimentare, care sa ajute la o diagnosticare exacta. Testul TORCH poate confirma sau infirma toxoplasmoza, herpesul si rubeola la femeile insarcinate sau cele care isi doresc sa ramana insarcinate.

Cum te pregatesti pentru testele din profilul TORCH?

Testele incluse in profilul TORCH sunt teste de sange si sunt efectuate dimineata, in general, pe stomacul gol. In afara de respectarea acestor recomandari, pacienta nu are nevoie si de alte pregatiri pentru recoltare.

Valori normale pentru profilul TORCH

Rezultatele pentru testele incluse in profilul TORCH se prezinta sub forma pozitiv, negativ sau echivoc. Rezultatul pozitiv indica prezenta unei infectii, cel negativ infirma infectia, iar rezultatul echivoc are nevoie fie de retestare, fie de investigatii suplimentare.

Afla mai multe: