Proteina S

Cuprins

Proteina S

Ce reprezinta proteina S

Proteina S reprezinta un compus cu sinteza hepatica, endoteliala (invelisul intern al vaselor de sange) si mekacariocitara (precursorii trombocitari) dependent de vitamina K. Proteina S este prezenta in organism sub forma legata si libera, fiind implicata in procesele de coagulare prin activarea factorilor Va si VIIIa si fibrinoliza (dizolvarea cheagurilor) prin intensificarea activitatii proteinei C activate.

Cand este indicata determinarea proteinei S

Determinarea nivelului plasmatic al proteinei S este indicata pentru stabilirea deficitelor congenitale ale compusului care determina aparitia:

  • Trombozelor venoase recurente;
  • Trombembolismului pulmonar;
  • Istoricului de avorturi spontane la persoanele de sex feminin aflate la varsta reproductiva;

Deficitul dobandit al proteinei S este intalnit dupa administrarea anticonceptionalelor orale, a tratamentelor anticoagulante orale sau in sarcina dar si in prezenta nefropatiei diabetice sau a patologiilor autoimune care evolueaza cu sindrom inflamator cronic.

Deficitul de proteina S poate fi clasificat in functie de etiologie dupa cum urmeaza:

  • Deficitul de tip I: proteina S prezinta activitate normala dar sinteza este insuficienta pentru mentinerea echilibrului etapelor de coagulare;
  • Deficitul de tip II: cantitate normala de proteina S care nu isi poate indeplini functia datorita unor defecte de sinteza;
  • Deficitul de tip III: asociaza cantitati scazute de proteina S libera (si normale de proteina S legata), cu deficit functional al compusului.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Nivelul plasmatic al proteinei S se determina din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun. Este important de retinut faptul ca inainte cu 2 zile de recoltare este necesara intreruperea tratamentului cu heparina si cu 2 saptamani inainte a celui cu anticoagulante orale.

Care sunt rezultatele analizei

Testul identifica deficitul proteinei S in toate cele 3 forme ale sale, fara a permite insa diferentierea lor. Rezultatele se exprima in procente si sunt specifice pe categorii de sexe:

  • Persoane de sex feminin: 57-131%;
  • Persoane de sex masculin: 66-143%.

Afla mai multe: