PTH

Cuprins

Parathormonul

Ce reprezinta PTH-ul

PTH ul este un hormon sintetizat la nivelul glandelor paratiroide care isi exercita functia asupra sistemului osos si renal cu mentinerea echilibrului intre calciu si fosfor.

Principalul mecanism de reglare al secretiei de PTH este reprezentat de catre concentratia calciului plasmatic, hipocalcemia avand efecte stimulatorii asupra productiei hormonale, in timp ce hipercalcemia o inhiba. Acest mecanism de reglare este posibil datorita prezentei unor receptori pentru calciul plasmatic exprimati la nivelul tesutului paratiroidian.Cresterile ionilor de fosfat sunt insotite de scaderea calciului si au efect indirect asupra paratiroidelor prin intensificarea secretiei de PTH.

Rolurile PTH in organism sunt reprezentate de catre:

  • Stimularea resorbtiei osoase cu eliberarea calciului si fosforului de la acest nivel prin efectul de maturare pe care il are hormonul asupra preosteoclastelor si transformarea lor in osteoclaste;
  • Stimularea reabsorbtiei calciului si eliminarea fosforului la nivel renal;
  • Stimularea sintezei de vitamina D care la randul sau determina cresterea absorbtiei intestinale de calciu si fosfor.

Cand este indicata dozarea PTH-ului

Determinarea valorilor serice ale PTH ului este indicata in scopul stabilirii afectiunilor glandelor paratiroide si al altor patologii care altereaza echilibrul fosfo-calcic al organismului dar si pentru monitorizarea pacientilor cu dializa renala.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Determinarea PTH este efectuata din sange venos recoltat prin punctie periferica in cursul diminetii (deoarece hormonul prezinta variatii diurne) cu pacientul a jeun. Se recomanda determinarea simultana de calciu total, calciu ionic, fosfor, magneziu si creatinina (pentru stabilirea functiei renale).

Care sunt valorile normale ale parathormonului

Valorile biologice normale pentru PTH sunt cuprinse intre 15-65 pg/mL, depasirea acestui interval fiind intalnita in urmatoarele situatii:

  • Cresteri ale PTH ului apar in hiperparatiroidism primar si secundar, sindrom Zollinger-Ellison, rahitismul ereditar dependent de vitamina D;
  • Scaderi ale PTH ului sunt intalnite in hipoparatiroidism de cauza chirurgicala sau autoimuna, hipercalcemie de cauza non paratiroidiana, sarcoidoza, hipertiroidism, sindrom DiGeorge.

Afla mai multe: