Rujeola-Anticorpi IgG, IgM

Cuprins

 

Ce reprezinta IgG si IgM specific rujeolei

Rujeola este o boala extrem de contagioasa frecvent inatalnita in perioada copilariei, caracterizata de aparitia unei eruptii cutanate asociate cu simptome specifice de raceala.

Anticorpii specifici de tip IgM si IgG sunt sintetizati de catre organismul uman in urma contactului cu virusul rujeolei (in cazul de fata) cu rol in timpul raspunsului imun. Sistemul imun reactioneaza la virus prin initierea productiei acestor anticorpi la 1-2 zile dupa aparitia eruptiei cutanate, acestia urmand sa creasca semnificativ in decurs de 10-14 zile detectia lor in sange fiind posibila pentru aproximativ 30 de zile.

Cand trebuie determinati anticorpii pentru rujeola

Detectarea anticorpilor are rol in diagnosticul de laborator al infectiei cu virusul rujeolei (in prezenta manifestarilor atipice de boala care necesita diagnostic diferential cu alte afectiuni), efectuarea lor fiind indicata in prezenta semnelor de boala acuta dar si pentru depistarea persoanelor neimunizate (nu au trecut prin boala).

Ultimul aspect este important mai ales in cazul gravidelor (infectia cu rujeola in sarcina poate cauza pierderea spontana a fatului sau nastere prematura) si al persoanelor imunocompromise datorita riscului mare de aparitie al complicatiilor.

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea testului

Testul serologic pentru identificarea anticorpilor IgM si IgG specifici pentru virusul rujeolic se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica, efectuata a jeun (pacientul se prezinta la recoltare dimineata pe nemancate).

Care sunt si cum se interpreteaza valorile obtinute

Valorile de referinta pentru anticorpii rujeolei sunt cuprinsi in urmatorul interval:

Anticorpi IgG

Anticorpi IgM

Negativ<200 U/ml

Negativ<20 U/ml

Echivoc 200-250 U/ml

Echivoc 20-25 U/ml

Pozitiv >250 U/ml

Pozitiv >25 U/ml

Obtinerea unui rezultat negativ semnifica absenta expunerii la virusul rujeolei si posibilitatea contractarii lui in viitor. Un rezultat pozitiv IgM cu sau fara IgG prezent indica o infectie recenta cu virusul rujeolei, in timp ce IgG pozitiv cu IgM negativ reprezinta dovada unei expuneri anterioare indepartate, in urma careia s a obtinut imunitate durabila si specifica.

Afla mai multe: