Scorul ROMA

Cuprins

Scor ROMA

Ce reprezinta scorul ROMA?

Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) reprezinta o metoda de estimare a riscului de aparitie al cancerului ovarian care se bazeaza pe determinarea simultana a valorilor HE4 si CA125 in corelatie cu statusul de pre sau postmenopauza al pacientelor.

Proteina epididimala umana 4 (HE4) este prezenta in mod fiziologic in cantitati scazute in organismul uman fiind secretata la nivelul tractului genital feminin, sistem respirator si pancreas. In anumite situatii, concentratiile HE4 cresc ca urmare a sintezei accelerate la nivelul unor linii celulare de provenienta tumorala la nivel ovarian, pulmonar, al glandei mamare sau a colonului.

Studiile efectuate pana in prezent au demonstrat o specificitate inalta a HE4 pentru tumorile ovariene de tip epitelial si seros, din acest motiv, considerandu se ca proteina epididimala umana 4 constituie un biomarker util pentru estimarea riscului de cancer ovarian.

HE4 este echivalent cu CA125 in situatiile care necesita monitorizare terapeutica pentru depistarea recidivelor tumorale la nivel ovarian. In cazul femeilor aflate in perioada de premenopauza, HE4 prezinta o sensibilitate mai mare decat CA 125 in depistarea tumorilor ovariene, fiind mai putin influentat de variatiile care pot surveni in prezenta tumorilor benigne cu alta localizare (glanda mamara, sistem digestiv).

Antigenul tumoral CA 125 reprezinta cel mai utilizat biomarker pentru depistarea cancerelor ovariene epiteliale reprezentand o metoda de investigatie importanta la pacientele cu simptomatologie clinica sugestiva alaturi de ecografia transvaginala. Chiar daca nivelurile serice crescute ale CA 125 sunt sugestive pentru tumorile ovariene epiteliale, specificitatea markerului este scazuta in cazul acestei afectiuni datorita asocierii antigenului tumoral si cu alte patologii cum sunt insuficienta cardiaca congestiva, endometrioza, ciroza hepatica.

Niveluri serice crescute ale CA 125 sunt intalnite si la femeile in perioada de premenopauza, acest aspect crescand riscul de obtinere de rezultate fals pozitive la aceasta categorie de paciente pentru cancerul ovarian. Determinarea seriata a CA 125 este mai frecvent utilizata dupa initierea terapiei specifice tumorilor ovariene pentru detectarea recurentelor acestei afectiuni.

Cand este indicata determinarea scorului ROMA?

Determinarea celor 2 markeri tumorali in cadrul metodei de calcul al scorului ROMA are scopul de a diferentia o masa pelvina benigna de una maligna la pacientele cu simptomatologie clinica sugestiva pentru cancerul ovarian. Scorul ROMA nu reprezinta o investigatie diagnostica ci o metoda de incadrare a pacientelor cu tumori pelvina in grupul de risc scăzut sau crescut de cancer ovarian epitelial inaintea unei intervenții chirurgicale.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea scorului ROMA necesita recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientei.

Care sunt valorile scorului ROMA?

Valorile de referinta pentru scorul ROMA variaza in functie de statusul pre sau post menopauza al pacientelor si se interpreteaza dupa cum urmeaza:

Premenopauza

Postmenopauza

Scor ROMA ≥ 11.4% risc crescut de cancer ovarian epitelial

Scor ROMA ≥ 29.9% risc crescut de cancer ovarian epitelial

Scor ROMA < 11.4% risc scazut de cancer ovarian epitelial

Scor ROMA < 29.9% risc scazut de cancer ovarian epitelial

Determinarea simultana in cadrul algoritmului ROMA a HE4 si a CA125 si corelarea markerilor cu statusul pre sau postmenopauza al pacientelor s a dovedit a fi eficient in proportie de 84.3% pentru stabilirea cancerului ovarian epitelial în stadiile I-IV si in 75.6% din tumorile pelvine benigne cu risc scazut de malignitate.

Important de retinut este faptul ca algoritmul de calcul ROMA nu se utilizeaza in cazul urmatoarelor categorii de paciente:

  • Varsta < 18 ani;
  • Persoane de sex feminin care au primit anterior tratament pentru neoplazie;
  • Paciente aflate sub tratament chimioterapic.

Afla mai multe: