Seleniul seric

Cuprins

Seleniu seric

Ce este seleniul

Seleniul reprezinta un oligoelement esential cu efect antioxidant care protejeaza organismul de stresul oxidativ si reuneste sub aceasta denumire un complex de 25 de selenoproteine clasificate in glutation peroxidaze, tioredoxin reductaze si deiodinaze.

Seleniul reprezinta un cofactor necesar pentru mentinerea activitatii glutation peroxidazei care asigura protectia proteinelor, lipidelor si acizilor nucleici fata de actiunea moleculelor oxidante, activitate similara celei efectuate de vitamina E.

Oligoelementul interactioneaza cu metale potential toxice reprezentate de catre arseniu, cadmiu, mercur, argint, plumb si platina fiind capabil sa previna formarea derivatilor acestor metale cu efect nociv asupra organismului.

Cand este indicata determinarea seleniului in organism

Deficitul de seleniu are efect asupra functiei miocardice si poate determina boala Keshan - cardiomiopatie care duce in timp la aparitia cardiomegaliei si a insuficientei cardiace congestive si poate asocia tulburari de crestere, cataracta si osteoartrita, in special la copii si persoane de sex feminin aflate la varsta fertila. S a demonstrat faptul ca deficitul de seleniu din organism apare în cazul substituirii alimentelor bogate in acest compus cu alimentatie parenterala fara suplimentarea oligoelementului in decurs de o saptamana (in mod normal aportul zilnic de seleniu recomandat este de 55 μg).

Intoxicatia acuta cu seleniu apare in urma expunerii industriale sau prin consumul de apa cu continut crescut al acestui oligoelement in timp ce selenoza reprezinta intoxicatia cronica manifestata prin caderea parului si unghiilor, aparitia cariilor dentare, insuficientei hepatice, neuropatiilor sau dermatitelor.

Recomandarile pentru determinarea seleniului sunt reprezentate de catre:

  • Detectarea deficitului de seleniu;
  • Monitorizarea terapiei cu seleniu;
  • Monitorizarea expunerii la seleniu industrial.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Determinarea seleniului se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului.

Care sunt valorile normale ale seleniului seric

Valorile de referinta ale seleniului variaza in functie de varsta si sunt reprezentate de catre:

Varsta

Valori µg/l

0-1 ani

33.0-71.0

1-5 ani

32.0-84.0

5-10 ani

41.0-74.0

10-16 ani

40.0-82.0

>16 ani

50-120

Afla mai multe: