Serotonina

Cuprins

Ce este serotonina

Serotonina considerata si “hormonul fericirii”, reprezinta un compus sintetizat de catre sistemul nervos central si celulele enterocromafine si este implicata in transmiterea impulsurilor nervoase si in reglarea ciclului somn-veghe (ritmul circadian), cea mai mare cantitate fiind regasita in trombocite, de unde este eliberata in timpul proceselor de coagulare.

Cand este indicata determinarea serotoninei

Principala indicatie de dozare a serotoninei serice este reprezentata de stabilirea diagnosticului de sindrom carcinoid, un grup de simptome specifice determinate de prezenta unei tumori neuroendocrine hepatice, care elibereaza cantitati crescute ale compusului în organism.

Simptomele tipice ale sindromului carcinoid sunt reprezentate de catre:

  • Manifestari specifice tractului gastrointestinal: diaree, dureri abdominale, inapetenta (lipsa poftei de mancare);
  • Inrosirea pielii in special la nivelul fetei;
  • Tahicardie;
  • Tahipnee (accelerarea frecventei respiratorii) sau respiratie suieratoare.

Utilizarea anumitor medicamente antidepresive pot duce la acumularea in cantitate mare de serotonina in sange cu aparitia sindromului serotoninergic manifestat prin stare de agitatie sau neliniste, dureri de cap, greata, varsaturi, cresterea frecventei cardiace, pierderea coordonarii musculare si in anumite situatii convulsii cu pierderea constientei. Determinarea nivelului de serotonina in acest caz reprezinta o modalitate de evaluare a tratamentului aplicat in starile depresive si a celor anxioase.

Cum ma pregatesc inaintea analizei

Determinarea serotoninei serice se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica, fara o pregatire prealabila a pacientului.

Care sunt valorile normale ale serotoninei

Valorile normale ale serotoninei serice sunt cuprinse in intervalul 80-400 μg/L, determinarile > 400 μg/L fiind asociate tumorilor carcinoide abdominale metastazante. Cresteri mai mici pot fi intalnite in prezenta ocluziei intestinale, al infarctului miocardic acut, fibrozei chistice, sprue tropical sau al sindromului de dumping post rezectie chirurgicala gastrica.

Valorile de sub 100 μg/L se pot asocia sindroamelor depresive.

Afla mai multe: