SHBG

Cuprins

SHBG

Ce reprezinta SHBG?

Sex hormone binding globulin este o proteina specifica de legare a hormonilor sexuali androgeni si estradiol, sintetizata majoritar la nivel hepatic si in proportie mai mica in celulele Leydig, placenta creier sau uter si eliberata in circulatia sangvina sub controlul nivelurilor circulante ale hormonilor pe care ii transporta. Proteina prezinta capacitate de legare specifica si de transport la nivel sangvin pentru estradiol, testosteron si dihidrotestosteron DHT, concentratia SHBG determinand atat disponibilitatea utilizarii de catre tesuturi a hormonilor sexuali cat si echilibrul acestora la nivelul organismului.

Determinarea concentratiilor serice ale proteinei transportoare sunt determinate in special pentru evaluarea biodisponibilitatii tisulare a testosteronului si a dezechilibrelor hormonale androgenice (prin exces sau deficit de hormoni androgeni) la persoanele de sex feminin si respectiv la barbati.

In cazul femeilor, concentratiile crescute ale SHBG determina hirsutism, virilizare, acnee vulgara, sindromul ovarelor polichistice, hiperandrogenism, obezitate, hipotiroidie, acromegalie, sindrom Cushing sau tumori ovariene secretante de hormoni androgeni. Concentratiile serice scazute ale SHBG determina hipogonadism masculin, ginecomastie (cresterea in volum a sanului la barbat), deficit de hormoni steroizi, rezistenta la actiunea testosteronului, hipertiroidie (productie in exces a hormonilor tiroidieni), ciroza hepatica la persoanele de sex masculin si anorexie nervoasa la cele de sex feminin.

Cand este indicata dozarea serica a SHBG?

Determinarea valorilor SHBG este utilizata pentru interpretarea corecta a nivelurilor de testosteron si estradiol, investigarea balantei estro-androgenice in patologiile gonadale (hipogonadismul primar si hipogonadismul secundar) si disfunctiile sexuale, evaluarea efectelor tisulare ale hormonilor, a rezistentei la insulina si a riscului cardiovascular. In mod particular investigatia are rol de evaluare pentru persoanale de sex feminin care prezinta simptomatologie clinica sugestiva pentru excesul androgenic (dezechilibru hormonal determinat de sinteza crescuta de androgeni la femei) iar la barbati, analiza este utilizata pentru investigarea deficitelor androgenice.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor serice ale compusului se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile pentru SHBG?

Valorile intervalului de referinta pentru SHBG variaza in functie de varsta si sexul pacientului dupa cum urmeaza:

Varsta si sex

Valoare nmol/L

Sex masculin 20-49 ani

18.3-54.1

Sex masculin >50 ani

20.6-76.7

Sex feminin 20-49 ani

32.4-128

Sex feminin >50 ani

27.1-128

La persoanele de sex masculin varstnice si la gravide in trimestrul III de sarcina, valorile SHBG prezinta valori crescute in mod fiziologic, iar administrarea corticoterapiei si a tratamentelor cu hormoni de crestere poate genera obtinerea unor concentratii serice marite ale compusului. Scaderi ale SHBG pot fi inregistrate in cazul utilizarii contraceptivelor orale, terapiei hormonale de substitutie si a preparatelor anticonvulsivante.

Afla mai multe: