Somatotropina

Cuprins

Somatotropina

Ce este somatotropina sau HGH

Somatotropina sau hormonul de crestere uman (human growth hormone), reprezinta un compus secretat de catre hipofiza anterioara implicat in procesul de crestere ale copiilor (cresterea în lungime a oaselor) si desfasurare optima ale activitatilor metabolice la adulti.

Secretia somatotropinei este reglata prin intermediul GHRH growth hormone releasing hormone si SRIF somatotropin releasing inhibiting factor si poate fi influentata de anumiti factori metabolici reprezentati de starile de stress si cele hipoglicemice, efort intens.

Rolurile somatotropinei in organism sunt reprezentate de catre stimularea productiei de ARN si a sintezei proteice, fiind implicat si in mobilizarea acizilor grasi din depozite cu efect antagonic al insulinei tranzitoriu (nivelurile crescute ale HGH in mod constant pot duce la aparitia alterarii tolerantei la glucoza).

Cand este indicata determinarea somatotropinei

Determinarea valorilor serice ale HGH este utila pentru confirmarea diagnosticului de hipo sau hiperpituitarism, al afectiunilor hipotalamice, acromegaliei (acromegalia este o boala care se manifesta prin supradimensionarea trasaturilor faciale care apare in adenomul hipofizar), gigantismului (glanda endocrina pituitara-pituitary gland secreta hormon in exces inainte de inchiderea cartilajelor de crestere in perioada copilariei)si al identificarii de tumori secundare care pot duce la productia hormonala ectopica (de catre alt organ inafara de hipofiza).

Dereglarea secretiei de somatotropinei si a hormonilor pituitari poate aparea în urma afectarii benigne ale hipofizei, astfel ca investigarea hormonului de crestere prezinta rol diagnostic pentru adenoamele hipofizare sau craniofaringioame. Determinarea valorilor somatotropinei sunt indicate si pentru monitorizarea pacientilor aflati sub tratament medicamentos pentru deficitul hormonului de crestere (growth hormone deficiency).

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Nivelul seric al somatotropinei se determina din sange venos recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun dupa cel putin 30 de minute de repaos (pentru determinarea concentratiei bazale).

Care sunt valorile normale ale somatotropinei

Valorile de referinta ale somatotropinei sunt influentate de varsta si sex, fiind cuprinse in urmatoarele intervale specifice:

Varsta/sex

Valoare (ng/mL)

Nou nascuti

15-40

Copii

<20

Femei <60 ani

Femei >60 ani

<10

1-14

Barbati <60 ani

Barbati >60 ani

<5

0.4-10

Dupa stimulare

>5 - crestere fata de nivelul bazal;
>10 - raspuns maximal fata de nivelul bazal

Dupa supresie

<2

Valori crescute ala HGH pot fi intalnite postprandial, dupa activitati fizice si somn profund, in prezenta starilor de anxietate si stres, in deficitul de hormoni sexuali sau hiperfunctionare suprarenaliana. Valori scazute ale somatotropinei sunt asociate starilor de casexie, deficitelor proteice sau diabetului zaharat dezechilibrat.

Afla mai multe: