Spermograma

Cuprins

Spermograma

Ce este spermograma?

Sperma este un produs la formarea caruia contribuie testiculele, epididimele, canalele deferente, veziculele seminale, prostata, precum si glandele bulbo-uretrale.

Veziculele seminale produc 60% din volumul spermei, prostata produce 20%, epididimele, ductele deferente, glandele bulbouretrale şi glandele uretrale formeaza 10-15 %, iar 5 % din volumul spermei( adică spermatozoizii) este produs de testicule.

Spermograma este un test al fertilitatii masculine, cu ajutorul caruia sunt evaluate anumite caracteristici ale spermei si spermatozoizilor. Spermograma indica nu numai numarul si calitatea spermatozoizilor, precum si capacitatea acestora de a fecunda.

Cand sa efectuezi testarea?

Spermograma este recomandata de medicul de specialitate pentru diagnosticarea infertilitatii masculine, in primul rand. In aceasta categorie intra si diagnosticul azoospermiei, oligozoospermiei, astenozoospermiei și teratozoospermiei.

Spermograma mai poate fi recomandata si pentru diagnosticarea hematospermiei si evaluarea eficientei vasectomiei, precum si a sechelelor lasate de parotidita epidemica.

Cum sa te pregatesti pentru aceasta testare?

Proba necesita recoltare de sperma, care se va face de catre pacient.

Pregatirea pentru recoltare presupune abstinenta sexuala cu 2-7 zile inainte de prelevarea probelor. Recoltarea corecta a probelor se face prin masturbare. Cantitatea de sperma colectata este intreaga cantitate ejaculata. Aceasta nu se va face in prezervativ, ci intr-un recipient special, de unica folosinta si steril.

Dupa recoltare, proba trebuie sa ajunga in mai putin de 30 de minute catre laborator, iar in timpul transportului aceasta trebuie sa fie tinuta foarte aproape de corp.

Daca situatia permite, cu o saptamana inainte de recoltare se va opri tratamentul medicamentos.

Pentru a avea o diagnosticare corecta, sunt recomandate 3 sau mai multe determinari in decurs de 2-3 luni.

 

Valori normale pentru spermograma

Aspectele si caracteristicile spermei analizate in cadrul unei spermograme sunt:

Parametri

Valori normale

Volum

> 1,5 ML

Timpul de lichefiere

<60 minute

Aspect

Opalescent

pH 

7 - 8

Concentratia 

>15 de milioane

Numarul total de spermatozoizi im proba >40 de milioane

Mobilitate totala

40 %

Mobilitate progresiva

32%

Mobilitate neprogresiva

0 %

Imobili

0 %

Aglutinare

Absenta

Leucocite

<1 milion/ML

Morfologie

>4%


Medicamente precum azathioprin, cimetidina, ciclofosfamida, estrogeni, fluoximesterone, ketoconazol, methotrexate, metiltestosteron si carmustin pot influenta acuratetea rezultatelor.

Afla mai multe: