Test Coombs indirect

Cuprins

Test Coombs indirect

Ce reprezinta testul Coombs indirect

Testul Coombs indirect reprezinta o analiza de laborator prin intermediul careia sunt pusi in evidenta anticorpii antieritrocitari serici circulanti, de tip IgG si IgM. Anticorpii reprezinta compusi sintetizati de catre sistemul imun in vederea distrugerii hematiilor non self (straine) care pot ajunge in circulatia sangvina atat prin pasaj transplacentar de la mama la fat cat in urma transfuziilor de sange de la donor la acceptor.

Cand este recomandat testul Coombs indirect

Testul Coombs indirect este utilizat pentru testarea prenatala a gravidelor in ultimile săptămâni de sarcină, cu scopul prevenirii bolii hemolitice a nou nascutului, dar si la pacientii care necesita administrarea de transfuzii sangvine, pentru a reduce accidentele transfuzionale.

Atunci cand apare o sarcina cu Rh pozitiv la o femeie cu Rh negativ, se declanseaza sinteza de anticorpi circulanti materni, care traverseaza bariera placentara si pot determina distructia eritrocitelor produsului de conceptie (in perioada de viata intrauterina) sau la nou nascut- boala hemolitica a nou nascutului. Sensibilizarea sistemului imun matern (la gravida cu Rh negativ) are loc la prima sarcina (care poate evolua normal fara afectarea fatului), riscul de complicatii si de aparitie a bolii hemolitice la copil fiind crescut pentru sarcinile viitoare cu Rh pozitiv.

Determinarea in sarcina a anticorpilor materni circulanti cu ajutorul testului Coombs indirect este utila medicului clinician pentru stabilirea unui plan de tratament al gravidei care sa previna aparitia complicatiilor hemolitice ale produsului de conceptie si postpartum la nou nascut (administrarea de imunoglobulina anti d).

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Testul Commbs indirect se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului.

Care sunt valorile testului Coombs indirect

Valoarea de referinta a testului este negativa si reprezinta lipsa anticorpilor liberi circulanti antieritrocitari.

In cazul gravidelor, un rezultat negativ al testului Coombs indirect, semnifica absenta sensibilizarii la Rh, iar la pacientii care urmeaza tratamente cu transfuzii sangvine indica prezenta compatibilitatii cu sangele donorului.

Un rezultat pozitiv al testului stabileste incompatibilitatea sangvina intre donor si acceptor, iar in cazul unui titru pozitiv ai anticorpilor anti Rh, testul evidentiaza existenta unei sensibilizari anterioare a mamei la factorul Rh si indica necesitatea administrarii de imunoglobulina d antepartum si in primele 72 de ore dupa nastere.

Afla mai multe: