Testosteron liber

Cuprins

Testosteronul liber

Ce reprezinta testosteronul liber?

Testosteronul este un hormon androgen sintetizat in organismul uman la nivel testicular, al glandelor suprarenale si al ovarului in cazul persoanelor de sex feminin, dar si prin conversia periferica a androstendionului, valabila pentru ambele categorii de sexe.

Dupa sintetizare, testosteronul circula in proportie de aproximativ 60% fixat de globulina de legare a hormonilor sexuali SHBG (sex hormone binding globulin), in timp ce restul cantitatii prezinta afinitate slaba fata de albumina. Fractiunea libera, nelegata sau testosteronul liber reprezinta aproximativ 1-2% din cantitatea totala a hormonului androgen. Efectul anabolic al testosteronului este reprezentat de cresterea masei si fortei musculare, maturarea osoasa, cresterea rezistentei, densitatii si lungimii oaselor in timp ce efectul virilizarii consta in maturizarea glandelor genitale masculine, aparitia pilozitatii specifice si a schimbarii vocii.

Fractiunea legata de SHBG prezinta activitate biologica scazuta si este mai mica la persoanele de sex masculin, testosteronul biodisponibil in cazul barbatilor fiind reprezentat de fractiunea libera si cea legata de albumina.

Cand este indicata determinarea testosteronului liber?

Determinarea fractiunii libere a hormonului reprezinta o metoda de estimarea a testosteronului biologic activ, principalele recomandari de efectuare ale investigatiei fiind reprezentate de:

  • Evaluarea functiei testiculare in anumite conditii clinice care determina afectarea carrierului hormonal (obezitate, ciroza, afectiuni tiroidiene);
  • Determinarea etiologiei hirsutismului si a caracterelor virilizante in cazul persoanelor de sex feminin cu sinteza excesivă de androgeni; stabilirea etiologiei de sindrom al ovarelor polichistice.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea testosteronului liber presupune recoltarea de sange prin punctie venoasa periferica a jeun. Este indicata evitarea administrarii tratamentelor cu preparate cortizonice sau steroizi inainte de investigatie datorita posibilitatii de generare a rezultatelor neconcludente.

Care sunt valorile testosteronului liber?

Valorile care definesc intervalul biologic de referinta al testosteronului liber sunt dependente de varsta si sexul pacientului si sunt reprezentate de:

Sex feminin

Valoare pg/mL

Sex masculin

Valoare pg/mL

<12 ani

<1.46

<12 ani

<4.6

12-18 ani

<2.24

12-18 ani

0.18-23.08

19-55 ani

<2.85

19-55 ani

1-28.28

>55 ani

<1.56

>55 ani

0.7-21.45

Afla mai multe: