Testul de rezistenta globulara

Cuprins

Testul de rezistenta globulara

Ce reprezinta testul de rezistenta globulara?

Testul de rezistenta globulara reprezinta o analiza de laborator care evalueaza rezistenta eritrocitelor la hemoliza dupa expunere la concentratii diferite de solutie salina. Plasarea hematiilor în mediu hipoton cu presiune osmotica mai mica decat a plasmei (o presiune osmotica normala este de 300 mOsm/l) determina patrunderea apei in hematie urmata de balonizarea si ruperea acesteia cu eliberarea hemoglobinei din eritrocitele lizate.

Rezistenta globulara este cuantificata prin determinarea concentratiei solutiei hipotone de NaCl la care hemoglobina incepe sa paraseasca hematiile - rezistenta globulara minima si respectiv a concentratiei la care hemoliza este completa - rezistenta globulara maxima.

Cand este indicata efectuarea testului de rezistenta globulara?

Determinarea rezistentei globulare este indicata pentru diagnosticarea anumitor patologii care determina anomalii ale membranei hematiilor in cadrul carora apare un turn over eritrocitar crescut (distructie accelerata a hematiilor) de tipul sferocitozei ereditare, anemiei feriprive, talasemiei. Determinarea rezistentei osmotice eritrocitare poate fi utilizata si pentru evaluarea daunelor asupra hematiilor determinate de utilizarea dispozitivelor de hemodializa la pacientii cu insuficienta renala si a deteriorarii produselor de sange stocate (evaluarea leziunilor de stocare) avand aplicabilitate in transfuziile sangvine.

Rezistenta osmotica eritrocitara depinde de forma si varsta hematiilor, sferocitele (globule rosii in forma de secera) si cele senescente (hematiile sunt distruse la aproximativ 120 de zile dupa sinteza in maduva hematogena) prezentand in mod normal fragilitate crescuta in mediile hipotone.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea rezistentei globulare presupune recoltarea de sange venos periferic si nu necesita o pregatire speciala a pacientului.

Care sunt valorile testului de rezistenta globulara?

Rezistenta osmotica in cazul hematiilor provenite de la copii cu varsta mai mica de 2 ani este in mod normal mai mare decat cea inregistrata la adulti in timp ce la varstnici este mai mica. Intervalul de referinta al rezistentei globulare este cuprins intre 0.48%-0.46% (rezistenta globulara minima - putine hematii sunt lizate ca urmare a cresterii presiunii osmotice a solutiei saline) si 0.34%-0.32% (rezistenta globulara maxima - toate hematiile de la nivelul volumului sanguin analizat sunt lizate dupa plasarea în mediul hipoton).

Cresteri ale rezistentei globulare sunt frecvent observate in sferocitoza ereditara si autoimuna, arsuri severe si intoxicatie cu plumb.

Scaderi ale rezistentei globulare sunt asociate talasemiilor, anemiei feriprive (prin deficit de fier), siclemiei, hemoglobinopatiilor, pacientilor cu splenectomie, in unele cazuri de policitemie vera, pierderilor importante de sange, icterului congestiv si tumorilor maligne ale tractului gastro intestinal.

Afla mai multe: