Timp de sangerare

Cuprins

Timp de sangerare

Ce reprezinta timpul de sangerare?

Timpul de sangerare TS reprezinta o metoda de investigare a hemostazei primare utilizata pentru evaluarea eficientei raspunsului vascular si plachetar. TS depinde de numarul si functia trombocitelor, prezenta proteinelor plasmatice de adeziune si integritatea peretelui endovascular.

Cand este indicata determinarea timpului de sangerare?

Determinarea timpului de sangerare este indicata pacientilor care prezinta in antecedent episoade hemoragice de etiologie necunoscuta fiind utila pentru stabilirea defectelor de hemostaza primara.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Este indicata evitarea consumului de alcool si a administrarii medicatiei antiagregante plachetare cu 7 zile inainte de efectuarea timpului de sangerare. Determinarea timpului de sangerare presupune realizarea unei incizii la nivelul lobului urechii cu ajutorul unei lancete de 1.5 mm latime si 3mm adancime, urmata de cronometrarea timpului de sangerare pana la oprirea acesteia- metoda Duke.

Pentru copii, lanceta va fi setata la adancime mai mica datorita dimensiunii reduse a lobului urechii care favorizeaza riscul de lezare accidentala in profunzime a microcirculatiei de la acest nivel.

Care sunt valorile normale ale timpului de sangerare?

Valoarea de referinta a timpului de sangerare este cuprinsa intre 1-4 minute, in timp ce valoarea critica a TS depaseste 15 minute.

Cresterea TS poate fi cauzata de:

  • trombocitopenii (scaderea numarului de trombocite): TS de 10 minute la trombocite de 80.000/µl, 20 minute pentru trombocite de 40.000/ µl si >30 minute pentru trombocite <10.000/ µl;
  • trombocitopenii ereditare: boala von Willebrand, trombastenie Glanzmann, sindrom Bernard Soulier, sindrom Wiskott Aldrich, sindrom Chediak Higashi sau dobandite: uremie, paraproteinemii specifice mielomului multiplu si macroglobulinemiei Waldenstrom, sindroame mieloproliferative, infectii virale, insuficienta hepatica sau diminuarea functiei trombocitare in urma administrarii anumitor tratamente medicamentoase (anticoagulante orale, antidepresive triciclice);
  • afectiuni ale tesutului conjunctiv: sindrom Ehlers Danlos.

O creștere fiziologica a timpul de sangerare este prezenta la nou nascuti pe parcursul primei saptamani de viata in timp ce valorile fals crescute ale TS se obtin în cazul consumului excesiv de alcool. Obtinerea unei valori normale pentru TS nu exclude posibilitatea existentei unui defect de hemostaza primara in situatia unui istoric personal pozitiv de episoade hemoragice chiar si in prezenta testelor de coagulare plasmatice normale.

O singura valoare prelungita a timpului de sangerare nu este suficienta pentru stabilirea unui diagnostic de afectiune hemoragica deoarece o incizie incorecta la nivelul lobului urechii poate determina leziuni ale miniarteriolelor profunde de la acest nivel care determina obtinerea unui rezultat fals pozitiv.

Afla mai multe: