Tiroglobulina (TG)

Cuprins

Tiroglobulina

Ce reprezinta tiroglobulina

Tiroglobulina reprezinta un compus glicoproteic care faciliteaza sinteza hormonilor tiroidieni avand rol de matrice precursoare. Fiecare molecula de tiroglobulina contine 25 de molecule de tirozina, substratul principal al sintezei hormonilor tiroidieni.

In cursul proceselor de sinteza ale TG in tirocite, sunt eliberate in circulatie cantitati mici ale compusului care pot fi detectate prin analize de laborator indicand prezenta tesutului tiroidian functional. Leziunile foliculilor tiroidieni de cauza inflamatorie sau chirurgicala (dupa indepartarea nodulilor tiroidieni patologici) determina eliberarea de cantitati crescute ale TG in circulatia sangvina, glicoproteina constituind din acest motiv un marker important al integritatii glandei tiroide.

Cand este indicata determinarea tiroglobulinei

Determinarea valorilor serice ale tiroglobulinei este utila pentru monitorizarea pacientilor cu afectiuni tumorale ale tiroidei (cancer tiroidian papilar), dupa tiroidectomie totala si post tratament cu iod radioactiv. In cazul pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala de indepartare totala a tiroidei si al celor care au urmat tratamente pe baza de iod radioactiv, nivelurile TG in sange trebuie sa fie nedetectabile pentru a considera terapia aplicata ca fiind de succes.

Determinarile TG sunt utile si pentru:

  • Stabilirea diagnosticului de tiroidita inflamatorie autoimuna - tiroidita Hashimoto;
  • Efectuarea diagnosticului diferential intre tiroidita subacuta si tireotoxicoza provocata (dozele de iod radioactiv crescute, tratamente cu hormoni de stimulare tiroidiana), situatii în funcție de care valorile markerului sunt minime sau nedectabile;
  • Diagnosticarea hipotiroidismului congenital si diferentierea intre absenta congenitala a glandei tiroide si hipoplazia acesteia (glanda tiroida slab dezvoltata).

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea investigatiei

Determinarea tiroglobulinei se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa a jeun sau postprandial.

Care sunt valorile normale ale tiroglobulinei

Intervalul biologic de referinta pentru tiroglobulina in cazul prezentei intacte a tiroidei este de 3.5-77 ng/mL, in timp ce pacientii atiroidieni (atireoza congenitala sau post tiroidectomie) trebuie sa fie <0.04 ng/mL.

Tiroglobulina prezinta valori crescute in prezenta hiperfunctiei tiroidiene, inflamatia autoimuna/traumatism tiroidian (tiroglobulina reprezinta un marker al integritatii morfologice a glandei tiroide) si afectiunile tumorale ale tiroidei.

Afla mai multe: