Transferina

Cuprins

Transferina

Ce reprezinta transferina

Transferina este o proteina specifica de legare a fierului plasmatic si este secretata de catre organismul uman în special de catre celulele hepatice parenchimatoase, cantitati mici ale acesteia fiind produse si de catre sistemul nervos central, ovare, testicule, si celule T helper. Transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului, numai o treime din acestea fiind ocupate.

Capacitatea totala de legare a fierului în organism este reglata de reglata in functie de necesitatile celulare pentru sinteza de hemoglobina. Rata de sinteza este invers proportionala cu depozitele de fier ale organismului, transferina avand o concentratie serica relativ constanta.

Cand este indicata determinarea transferinei serice

Determinarea transferinei serice este recomandata pentru:

  • Stabilirea diagnosticului diferential al anemiilor microcitare si/sau hipocrome;
  • Evaluarea severitatii anemiei feriprive, a talasemiei si anemiei sideroblastice;
  • Diagnosticul supraincarcarii cu fier si hemocromatozei (hemocromatoza este o boala in care organismul absoarbe si stocheaza prea mult fier).

Cum ma pregatesc pentru determinarea transferinemiei

Determinarea transferinei serice se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun.

Care sunt valorile transferinei serice

Valorile de referinta ale transferinei serice sunt cuprinse in intervalul 2.1-3.6 g/L sau 200-300 mg/dL sau 25.2-45.4 µmol/L.

Variatii ale valorilor normale de transferina sunt inregistrate in cazul:

  • Anemiilor feriprive si perioadei de sarcina care determina cresteri ale transferinei;
  • Anemiilor care se asociaza bolilor cu evolutie cronica, deficitului proteic datorat malnutritiei sau pierderilor crescute (arsuri extinse, sindrom nefrotic, boli hepatice cronice), bolilor hepatice acute, atransferinemiei congenitale, hemocromatozei care evolueaza cu valori scazute ale transferinei serice.

Afla mai multe: