Trigliceride

Cuprins


Ce este testul pentru determinarea trigliceridelor?

Trigliceridele reprezinta una dintre cele mai importante rezerve de energie ale organismului. Acestea se pot regasi in tesutul adipos, fiind depozitate sub forma de glicerol, acizi grasi si monogliceride.

Nivelul trigliceridelor din organism este foarte important in diagnosticarea unei game largi de afectiuni medicale, fiind util si in calcularea colesterolului LDL. In general, acest test este recomandat alaturi de testul pentru determinarea nivelului de colesterol total.

Atunci cand nivelul trigliceridelor este crescut, exista riscul aparitiei bolii aterosclerotice, atacului de cord, precum si a accidentului vascular cerebral. De asemenea, un nivel crescut al acestora este legat si de afectiunile hepatice grase, precum si pancreatita-cauzeaza aparitia steatozei hepatice sau ficatul “gras”.

In egala masura, bolile  pe care pacientul le are deja pot influenta valorile trigliceridelor din organism, de aceea medicul de specialitate poate solicita acest test, alaturi de alte investigatii suplimentare pentru a putea  pune un diagnostic exact.

Nivelul scazut al trigliceridelor nu reprezinta neaparat un indiciu pentru o afectiune medicala. In unele cazuri, poate indica malnutritie.

Testul pentru determinarea nivelului de trigliceride din organism poate arata in ce limite se afla acestea in organism: mari, mici sau optime.

Cand sa efectuezi testul pentru determinarea trigliceridelor?

Medicul de specialitate poate recomanda efectuarea testului pentru determinarea trigliceridelor in momentul in care exista suspiciunea instalarii unor boli cardiovasculare. Un nivel crescut al trigliceridelor reprezinta factor de risc pentru ateroscleroza, accident vascular cerebral si boala arteriala periferica. Nivelul crescut al acestora este legat si de afectiunile hepatice grase si de pancreatita. 

Boala pulmonara obstructiva, hipertiroidismul, malnutritia si malabsorbtia pot fi diagnosticate cu ajutorul acestui test simplu de sange.

Consumul exagerat de alcool sau cel regulat poate fi un motiv pentru un medic de specialitate sa recomande efectuarea acestui test pentru determinarea trigliceridelor: alcoolul determina ficatul sa produca mai multi acizi grasi.

Afectiunile medicale preexistente pot influenta valorile trigliceridelor rezultate in urma testarii. Diabetul zaharat incorect gestionat si monitorizat poate duce la cresterea nivelului trigliceridelor, la fel ca hipotiroidismul si administrarea unor medicamente, precum si consumul de alcool.

Pentru o diagnosticare exacta, medicul de specialitate poate solicita efectuarea unor investigatii suplimentare.

Interpretarea rezultatelor se face numai de catre un medic de specialitate.

Cum sa te pregatesti pentru acest test?

Testul pentru determinarea nivelului de trigliceride din organism este un test de sange. Inainte de efectuarea acestui test, pacientul nu trebuie sa bea apa sau sa manance cu minim 12 ore, deoarece acesta poate duce la o modificare a valorilor trigliceridelor.

La fel de important este ca pacientul sa aiba acelasi regim alimentar cu 3 saptamani inainte de recoltare sau sa nu aiba modificari majore in alimentatie.

Pentru ca valorile trigliceridelor sa nu fie afectate, pacientului ii este recomandat sa nu consume alcool cu 72 de ore inainte de recoltare.

Valori normale pentru trigliceride

Valorile normale pentru trigliceride sunt exprimate in termeni precum optim, borderline crescut, crescut si foarte crescut.

Optim

<150 mg/dl

Borderline crescut

150-199 mg/dl

Crescut

200-499 mg/dl

Foarte crescut

≥500 mg/dl

 

O valoarea a trigliceridelor ce depaseste 500 mg/dL poate indica prezenta unei pancreatite si este considerata stare medicala de urgenta.

Valorile crescute ale trigliceridelor mai pot indica hiperlipidemii genetice, boli hepatice, boli renale, anorexie nervoasa, sindrom metabolic, alcoolism cronic, sindrom nefrotic, hipotiroidsm.

De asemenea, valori crescute mai pot fi intalnite in sarcina, obezitate si ca urmare a unui stil de viata sedentar, precum si fumat.

Afla mai multe: