Ureaplasma urealyticum - Mycoplasma hominis

Cuprins


Ce sunt Ureaplasma urealyticum si Mycoplasma hominis
?

Mycoplasmele sunt cele mai mici forme biologice ce traiesc liber. Diferenta dintre ele si celelalte bacterii este faptul ca mycoplasmele nu au perete celular.

Acestea fac parte din flora normala a omului, regasindu-se la nivelul orofaringelui, tractului respirator superior si tractului uro-genital. Ureaplasma urealyticum este prezenta in tractul genital la aprox 60% din femeile sanatoase, iar mycoplasma hominis este prezenta in aproape 20% din cazuri.

Infectiile cu Ureaplasma urealyticum si Mycoplasma hominis sunt considerate boli venerice de generatia a III-a, care evolueaza cronic si duc la aparitia complicatiilor.

Mycoplasmele si ureaplasmele pot coloniza inclusiv tractul genital al nou nascutilor in timpul nasterii, colonizare care nu rezista dupa varsta de 2 ani, dar reapare in momentul inceperii vietii sexuale.

Infectiile cu ureaplasma sunt de 4 ori mai frecvente decat cele cu mycoplasma, pacientii cu grad ridicat de risc fiind femeile. Intre 30-70% din cazuri, infectiile provocate de mycoplasme sunt asimptomatice, ceea ce le face imposibil de detectat la un simplu consult.

Testul pentru Ureaplasma urealyticum si Mycoplasma hominis poate confirma prezenta unei infectii cu mycoplasma in organism, mai ales daca esantionul provine din sange. Daca esantionul este din tractul genital, o cultura pozitiva poate insemna, de asemenea, ca mycoplasma este prezenta ca parte a florei normale. Daca mycoplasma nu este detectata intr-o cultura, acest lucru indica faptul ca pacientul nu este infectat sau ca mycoplasma nu a fost prezenta in cantitate suficienta pentru a fi detectata.

Cand sa efectuezi testul Ureaplasma urealyticum si Mycoplasma hominis?

Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum sunt responsabile de aparitia infectiilor uro-genitate, printre care se numara: 

 • boala inflamatorie pelvină;
 • sterilitate;
 • avort septic;
 • uretrite nongonococice la barbati;
 • sindrom uretral la femei;
 • pielonefrite, peritonite.

Transmiterea acestor bacterii se poate realiza prin contact sexual, de la mama la fat sau in urma unui transplant. Ureaplasma mai poate duce la aparitia inflamatiilor placentare, putand genera complicatii la nastere.

Cum sa te pregatesti pentru acest test?

In functie de suspiciunea de diagnostic existenta, probele pentru determinarea Ureaplasma urealyticum și Mycoplasma hominis pot fi prelevate din :

Femei:

 • Secretie vaginala
 • Secretie col uterin

Barbati:

 • Urina
 • Secretie uretrala
 • Secretie prostatica
 • Sperma

In cazul femeilor, recoltarea probelor se efectueaza cu ajutorul unui tampon. 

In cazul in care  au fost administrate antiseptic locale sau lubrifianti, recoltarea de probe nu poate fi realizata.

Valori normale pentru Ureaplasma urealyticum si Mycoplasma hominis

Valorile de referinta pentru Ureaplasma urealyticum si Mycoplasma hominis sunt negativ si pozitiv. De asemenea, rezultatul poate detecta si cantitatea de microorganism prezenta in organism.

Afla mai multe: