Urocultura (cu antibiograma)

Cuprins

Ce este analiza de urocultura?

Analizele de urina sunt recomandate frecvent de medicii de specialitate, acestea ajutand la diagnosticarea unei game diversificate de afectiuni.

Urocultura depisteaza infectiile de tract urinar, afectiuni inflamatorii declansate de diferite microorganisme ce ajung accidental in tractul urinar si se multiplica.

De cele mai multe ori, infectiile urinare sunt asimptomatice, putand fi diagnosticate numai prin recoltarea si interpretarea probelor de urina. Specialistii recomanda ca urocultura sa fie efectuata in fiecare an, chiar daca nu exista simptome ce pot indica infectii in organism, strict ca metoda de monitorizare a starii de sanatate.

Urocultura sau cultura microbiana din urina este o analiza microbiologica de laborator care ajuta la diagnosticarea infectiilor tractului urinar. Printre acestea se numara cistita, nefrita si pielonefrita, toate declansate de microorganismele care impiedica functionarea normala a uretrei si vezicii urinare (infectiile de tract urinar inferior), precum a rinichilor  (infectii de tract urinar superior).

Prin urocultura este determinata cantitatea pe mililitru a germenilor existenti in proba analizata, precum si clasificarea lor pe diferite grupe. Analiza depisteaza si cantitatea de leucocite, utile in stabilirea urmatoarelor aspecte: daca bacteriile exista in absenta celulelor albe, inseamna ca proba a fost contaminata. Daca leucocitele exista in lipsa bacteriilor, acest lucru poate indica faptul ca pacientul sufera de o afectiune ce nu are legatura cu tractul urinar.

Cele mai frecvente bacterii descoperite prin urocultura sunt:

  • Coci: Staphylococcus, Enterococcus, Streptococcus;
  • Enterobacteriaceae: Klebsiella, Salmonella, Proteus, Pseudomonas, Citrobacter, Serratia, Morgannella
  • Fungi: Candida,
  • Corynebacterii: amycolatum, urealyticum

In unele cazuri, urocultura poate fi si calitativa, folosita pentru confirma sau infirma prezenta unor germeni precum Salmonella, Neisseria sau Leptospira Mycrobacterium.

Cand sa efectuezi analiza de urocultura?

Este recomandat ca urocultura sa fie efectuata in fiecare an, chiar daca nu exista simptome specifice infectiilor urinare.

In cazul in care pacientul  sufera de simptome specifice infectiilor urinare, precum dureri si usturimi la urinare, miros neplacut al urinei, urinari frecvente sau dureri in zona renala, urocultura poate ajuta la stabilirea unui diagnostic exact.

La pacientii de peste 50 ani si la copii, infectiile urinare pot avea simptome atipice, precum febra, tulburari digestiva si scadere in greutate.

Pacientii cu grad ridicat de risc in a dezvolta infectii urinare sunt:

  • Bebelusii de sex masculin;
  • Femeile, din cauza faptului ca acestea au dimensiunea mult mai redusa a uretrei;
  • Barbatii de peste 50 de ani.

Cum sa te pregatesti pentru acest test?

In mod normal, proba de urina este prelevata dimineata sau la minim 4 ore de la ultima mictiune. Inainte de recoltare, pacientul trebuie sa efectueaze o toaleta locala cu apa si sapun.

De asemenea, daca pacientului i s-a recomandat tratament cu antibiotice, proba de urina este prelevata inainte de incepe acest tratament. In situatii de urgenta, proba se poate recolta in orice moment, pe cererea catre laborator mentionandu-se daca timpul de la ultima mictiune este mai mic de 4 ore.

Proba este recoltata din jetul urinar mijlociu, fara intreruperea fluxului, in recipient steril. Daca pacientul este sugar, va fi utilizata punga pediatrica.

Valori normale pentru urocultura

Valorile normale pentru analiza de urocultura pot fi regasite in tabelul de mai jos:

 

Metoda de recoltare si statusul clinic

Nr. semnificativ de colonii (UFC/mL)

Recoltare din jetul mijlociu, timpul de la ultima mictiune <4h, pacient simptomatic

≥ 103

Recoltare din jetul mijlociu, timpul de la ultima mictiune >4h, pacient simptomatic

≥ 104-5

Proba recoltata prin cateterism vezical la ♂

≥ 103

Proba recoltata prin cateterism vezical la ♀

≥ 104

Bacteriurie asimptomatica

≥ 105

Recoltare prin punctie suprapubiana

Orice crestere bacteriana


Afla mai multe: