Virusul herpetic HSV

Cuprins

Ce reprezinta virusul herpetic

Virusul herpetic sau herpesul cum mai este denumit, cauzeaza infectii orale si genitale caracterizate de prezenta leziunilor ulcerative specifice (vezicule-basicute cu lichid si ulceratii ale tegumentului si mucoasei). Tulpina HSV de tip II este transmis aproape in exclusivitate pe cale sexuala in timp ce HSV de tip I se poate transmite atat oral cat si prin contact genital.

Cand se efectueaza testarea pentru HSV

Ambele tipuri de virus pot cauza o infecție asimptomatica insa in anumite cazuri tabloul clinic asociaza modificari cutaneo mucoase genitale (vezicule in regiunea vulvara, vaginala, peniana si perianala) si orofaringiene (gingivo stomatita, faringita, keratoconjunctivita), afectare a sistemului nervos central (malformatii congenitale la copii nascuti din mame cu infectie primara cu HSV I sau II) sau ale organelor interne (la pacientii imunodeprimati) ultimele 2 situatii putand cauza deces.

Ce trebuie sa stiu inainte de testare

Stabilirea diagnosticului pozitiv de infectie cu virusul herpetic se face prin:

  • Determinarea ADN-ului viral din sange venos periferic;
  • Identificarea ADN-ului specific din secretiile leziunilor cutaneo-mucoase;
  • Depistarea ADN viral din lichidul cefalorahidian obtinut prin punctie aspiratorie lombara.

Recoltarea de sange venos periferic si a secretiilor lezionale (in herpesul oral si al organelor genitale) nu presupun o pregatire speciala a pacientului, in cazul punctiei lombare fiind necesara respectarea instructiunilor date de medicul specialist care efectueaza manevra (procedura nedureroasa efectuata dupa administrarea de anestezic local).

Cum se interpreteaza rezultatele testului

Prezenta materialului genetic in oricare din produsele recoltate sustin diagnosticul de infectie cu virus herpes simplex de tip I sau II, in timp ce un rezultat negativ nu exclude posibilitatea bolii, fiind necesara repetarea testului (in special pentru herpesul neonatal).

Afla mai multe: