Virusul rubeolei ARN

Cuprins

Ce este ARN viral rubeolic

“Pojarelul” (pojarul mic) sau rubeola este o boala eruptiva (dupa perioada de incubație apare o eruptie cutanata sub forma de bubite rosii), contagioasa, intalnita in special la copii si mai rar la adulti, cauzata de virusul rubeolic cu structura ARN.

In mod frecvent infectia este autolimitata (se vindeca de la sine) si este caracterizata de simptome usoare de tipul febrei de intensitate scazuta, secretiilor nazale apoase, tusei neproductive, adenopatiilor si starii generale alterate.

Complicatiile la persoanele infectate sunt rare si pot aparea sub forma de artralgii (dureri articulare) la nivelul pumnului sau genunchiului, trombocitopenie (scade numarul de trombocite cu riscul aparitiei de hemoragii spontane) sau encefalita (inflamatia creierului).

Risc crescut de afectare fetala apare în cazul in care infectia are loc in primele 12 saptamani de sarcina, virusul putand sa declanseze avort spontan sau malformatii congenitale grave (rubeola congenitala cu malformatii cardiace, oculare, ale aparatului auditiv, ale sistemului nervos central).

Cand trebuie determinat ARN-ul specific rubeolei

Investigatia poate fi efectuata in primele 7 zile de la debutul eruptiei cutanate, dintr o gama larga de specimene recoltate: secretii nazo-faringiene (exsudate nazale sau faringiene), urina emisa spontan, sange venos periferic (punctie venoasa), lichid cefalorahidian (punctie aspiratorie) in functie de manifestarile clinice specifice.

Determinarea ARN-ului din lichidul amniotic pentru confirmarea infectiei cu virusul rubeolic cu ajutorul polymerase chain reaction PCR este deosebit de utila in cazul gravidelor care contracteaza patogenul. Astfel se poate confirma pasajul transplacentar (virusul trece de la mama la fat prin intermediul placentei si al cordonului ombilical) al virusului la produsul de conceptie si se pot lua decizii terapeutice eficiente din timp.

Cum ne pregatim inaintea investigatiei

Recoltarea exsudatelor faringiene si nazale, a urinii si a sangelui venos periferic nu presupun o pregatire prealabila a pacientului. In cazul recoltarii de lichid cefalorahidian este necesara respectarea recomandarilor medicului specialist care efectueaza manevra, aceasta putand fi incomoda dar nedureroasa.

Recoltarea de lichid amniotic la gravide (amniocenteza este o manevra minim invaziva de recoltare a unei cantitati mici de lichid amniotic), se face de catre medicul obstetrician sub ghidaj ecografic, cu sau fara anestezie locala. Dupa recoltare este recomandat sa se evite efortul fizic si calatoriile cu avionul, in cazul aparitiei contractiilor, a febrei sau a sangerarilor vaginale fiind necesara contactarea medicului specialist.

Care sunt si cum se interpreteaza rezultatele testului

Prezenta ARN-ului viral in oricare dintre specimenele recoltate sustine diagnosticul pozitiv de infectie. Un rezultat negativ in prezenta simptomatologiei sau al investigatiilor imagistice (in cazul malformatiilor congenitale) nu exclude o infectie cu virusul rubeolei.

Afla mai multe: