Vitamina B1

Cuprins

Vitamina B1

Ce este vitamina B1

Vitamina B1 sau tiamina este o substanta cu rol esential in metabolismul proteinelor si glucidelor alimentare fiind indispensabila pentru activitatea cerebrala si mielinizarea nervilor periferici datorita implicarii sale in sinteza acetilcolinei. La nivel seric vitamina B1 circula in proportie majoritara sub forma legata de albumina pana in momentul in care este preluata de catre eritrocite.

Sursele exogene alimentare de vitamina B1 sunt reprezentate de catre drojdia de bere, legume, seminte si nuci, cereale si organe animale, organismul avand nevoie de un aport zilnic de 0.5 mg/1000 kcal pe zi pentru asigurarea necesarului optim proceselor metabolice. In lipsa aportului alimentar de tiamina, rezervele organismului sunt suficiente în condiții normale pentru o perioada de 10 pana la 21 de zile.

Cand este indicata determinarea serica a vitaminei B1

Deficitul de vitamina B1 se manifesta prin aparitia anorexiei, pierderii greutatii corporale, slabiciunii musculare, confuziei sau starii de iritabilitate.

Privarea de tiamina pe termen lung a organismului determina aparitia insuficientei cardiace congestive, polineuropatiei cu diminuarea reflexelor motorii, paresteziilor (senzatia de furnicaturi sau intepaturi la nivelul extremitatilor), atrofie musculara si in cazuri severe poate cauza dementa, ataxie si oftalmoplegie (asociere simptomatica care constituie sindromul Wernicke-Korsakoff).

Sindromul Wernicke Korsakoff prezinta manifestari combinate care sunt specifice pentru 2 patologii distincte si anume encefalopatia Wernicke si sindromul persoanelor consumatoare de alcool Korsakoff (abuzul de alcool care determina psihoza Korsakoff).

Deficitul de tiamina poate afecta copii alimentati exclusiv la san fara diversificarea alimentatiei dupa varsta de 6 luni si la gravide datorita cresterii necesitatilor de vitamina B1 specifice sarcinii.

Determinarea nivelului seric al vitaminei B1 este indicata persoanelor cu tulburari comportamentale si motorii, in cazul alterarii starii de constienta de cauza necunoscuta, in prezenta modificarilor oftalmologice, la pacientii cu boala Crohn sau dializati si la alcoolici (consumul cronic de alcool interfera metabolismul tiaminei).

Cum ma pregatesc inainte de analiza

Determinarea valorilor serice ale tiaminei se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun fiind recomandata evitarea consumului de alimente care contin vitamina B1 cu 48 de ore inainte de efectuarea analizei in cazul pacientilor cu varsta mai mare de 6 luni si in cazul sugarilor sub aceasta varsta cu 24 de ore inainte.

Care sunt valorile serice ale vitaminei B1

Intervalul de referinta pentru tiamina cuprinde valori de pana la 49 μg/L2 atat pentru adulti cat si pentru copii.

Valorile care depasesc acest interval pot aparea in cazul intoxicatiei cu tiamina dupa administrare parenterala a compusului in cantitati crescute.

Afla mai multe: