Vitamina C

Cuprins

Care sunt rolurile vitaminei C

Vitamina C sau acidul ascorbic este implicat in producerea de hormoni glucocorticoizi (suprarenalieni), in metabolismul colagenului, al acidului folic, al anumitor neurotransmitatori, in metabolismul lipidelor si absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv, fiind un antioxidant important (are efect de detoxifiere hepatica prin eliminarea toxinelor, neutralizeaza radicalii liberi si compusii de origine cancerigena).

Doza zilnica recomandata de Vitamina C este 50-60 mg la adulti, compusul avand si efect de conservare si restabilire a potentialului antioxidant pentru vitamina E. Beneficiile vitaminei C nu au fost inca pe deplin elucidate in ceea ce priveste cresterea eficientei sistemului imunitar insa nu este contraindicata administrarea ei in cazul infectiilor virale sezoniere.

Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C astfel ca nivelurile acesteia depind exclusiv de aportul alimentar exogen, alimentele bogate in acid ascorbic fiind fructele-portocale, lamai, coacaze negre, legumele- rosii, cartofi, morcovi, varza, spanac dar si anumite categorii de carne- stridii, peste, ficat.

Cand este indicata determinarea vitaminei C in organism

Carentele de vitamina C sunt rar intalnite in prezent, in trecut scorbutul fiind specific marinarilor care nu aveau acces la fructe si legume proaspete in perioadele petrecute pe mare. In cazurile in care insa apare, acest deficit este determinat de malabsorbtie, cresterea necesitatilor metabolice (sarcina, boli consumptive), eliminarea excesiva, sindromul de intestin iritabil, insa poate fi intalnit si la persoanele dializate, cei cu hranire exclusiv parenterala, sau la alcoolici.

Deficitul de acid ascorbic apare la 2-3 luni de privare alimentara si se manifesta clinic prin oboseala cronica, scadere ponderala, diaree, febra, anemie, dureri osteoarticulare, crampe musculare, edeme, afectiuni ale cavitatii bucale (gingivite, hemoragii gingivale), dar si prin modificari tegumentare hiperkeratozice cu afectarea pilozitatii (piele ingroasata care se descuameaza si este insotita de caderea parului).

Manifestarile hemoragice se datoreaza sintezei de colagen deficitare la nivelul structurilor vasculare, musculare si scheletale, oftalmologice, cardiace si gastrointestinale si pot fi amenintatoare de viata (hemoragia cerebrala, hemopericard).

Cum ma pregatesc inainte de analiza

Determinarea vitaminei C se face din sange venos recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun (pe nemancate), fiind recomandata evitarea consumului de alcool cu 24 de ore inainte.

Care sunt valorile normale ale vitaminei C

Intervalul normal pentru valorile acidului ascorbic este cuprins intre 4.6-14.9 mg/L, scorbutul fiind diagnosticat la o valoare <0.2 mg/L.

Afla mai multe: