Vitamina E

Cuprins

Ce reprezinta vitamina E si ce importanta are in organism

Vitamina E sau tocoferolul este o vitamina liposolubila cu rol antioxidant care contribuie la mentinerea integritatii membranelor celulare, si a sistemului vascular si nervos, forma cea mai activa a compusului fiind reprezentata de alfa tocoferol in functie de care se stabileste necesarul de vitamina adecvat organismului.

Vitamina E intervine si in buna functionare a glandelor sexuale si endocrine, in producerea de prostaciclina la nivelul celulelor endoteliale (care captusesc vasele de sange) si inhiba formarea de tromboxani la nivelul trombocitelor, reducand agregarea plachetara la suprafata epiteliului vascular. Aceste efecte benefice contribuie la scaderea riscurilor de dezvoltare al aterosclerozei si trombozei vasculare.

Vitamina E este disponibila in produsele alimentare reprezentate de uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece, faina integrala, laptelui nepasteurizat, si carnii proaspete, necongelate, gatita corespunzator. O dieta echilibrata poate asigura cantitati de vitamina e zilnice suficiente, insa in deficitul de vitamina e datorat unei necesitati crescute se pot utiliza si suplimentele alimentare comercializate in farmacii.

Cand este indicata determinarea valorilor serice ale vitaminei E

Determinarea valorilor serice de vitamina E este utila in cazul bolilor intestinale, pancreatice, celiace, fibroza chistica sau colestaza cronica. Carenta de vitamina E poate determina anemie hemolitica prin fragilitate eritrocitara crescuta (care determina scurtarea vietii acestora prin distructie la nivelul macrofagelor splenice), afectiuni neurologice lent progresive care evoleaza cu pierderi ale echilibrului si reflexelor motorii, distrofii musculare dar si cresteri ale colesterolemiei si declansarea proceselor aterosclerotice.

Cum ma pregatesc inaintea investigatiei

Determinarea valorilor serice ale tocoferolului se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica, cu evitarea consumului de alcool cu 24 de ore inainte.

Care sunt valorile normale pentru vitamina E

Intervalul de referinta pentru valorile normale este determinat de varsta dupa cum urmeaza:

Varsta in ani

Valori mg/l

0-1

2.2-21.6

1-19

6.3-14.2

>19

7.6-23.1

 

Valorile serice sub intervalul de referinta semnifica un aport alimentar insuficient de vitamina E sau absorbtie deficitara a compusului si necesita suplimentare adecvata (absorbtia intestinala a vitaminei E este de numai 30% din cantitatea administrata).

Afla mai multe: