Zinc plasmatic

Cuprins

Zinc

Ce este zincul plasmatic

Zincul este un oligoelement regasit in organism la nivelul muschilor scheletici, al oaselor, in ficat si in piele, care joaca un rol important in realizarea diferitelor procese enzimatice necesare metabolismului celular. Mobilizarea oligoelementului din depozite se face cu dificultate, absorbtia intestinala fiind crescuta in lipsa de zinc.

Principalele surse alimentare de zinc sunt reprezentate de catre carne, crustacee, cereale si legume urmand ca  dupa ingestie, acesta sa fie absorbit la nivelul mucoasei intestinului subtire, excesul fiind excretat prin intermediul tractului urogenital, al glandelor sudoripare si al celor mamare dar si digestiv.

Cand este indicata determinarea zincului plasmatic

Concentratia plasmatica a zincului prezinta indicatie pentru determinare in cazul:

  • Dietei deficitare: nutritie parenterală prelungită, alcoolici, diabetici, anorexici;
  • Cresterii fiziologice a necesitatii zincului in organism: sarcina, lactatie, nou-nascut;
  • Pierderi crescute: arsuri extinse, ciroza hepatica;
  • Absorbtie deficitara: colita ulcerativa, boala Crohn, bypass intestinal, acrodermita enteropatica;
  • Monitorizarea expunerii la zinc dupa administrare intravenoasa sau orala a acestuia in scop terapeutic.

Deficitul de zinc în plasmă determina tulburari de crestere (reprezentate prin anomalii scheletale si alterarea sintezei de colagen), alopecie, intarzierea procesului de vindecare al ranilor. Hipogonadismul si nanismul apar in cazul unui deficit sever, cronic nivelului de zinc si pot fi ameliorate prin suplimentarea cu preparate orale.

Expunerea acuta la zinc determina iritatia mucoasei tractului respirator superior, tuse, dureri toracice, cefalee, greata, febra si mialgii.

Cum ma pregatesc inainte pentru determinarea zincului plasmatic

Determinarea concentratiei plasmatice de zinc se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun.

Care sunt valorile normale ale zincului plasmatic

Valorile intervalului de referinta pentru zincul plasmatic sunt specifice pe categorii de varsta si grupe de sex si sunt reprezentate de:

Varsta

Valoare μg/dL

< 4 luni

65-137

4-12 luni

65-130

1-5 ani

65-118

6-9 ani

78-105

10-13 ani

F: 78-118

B:78-98

14-19 ani

F:59-98

B:65-118

Adulti

46-150

Scaderea zincului plasmatic este intalnita in: starile febrile, soc septic, infarctul miocardic, terapia cu estrogeni (datorita mobilizarii zincului din ser la nivel hepatic prin intermediul interleukinelor).

Niveluri crescute ale concentratiei de zinc pot fi si mostenite, excesul de zinc nefiind corelat cu semne de toxicitate sau depozite crescute in organismul uman.

Afla mai multe: