Importanta nutritiei la copii

Copiii din zilele noastre sunt expusi la un stil de viata mult mai nesanatos, comparativ cu anii copilariei noastre. Accesul nelimitat la fast-food, insistenta lor de a consuma zilnic dulciuri, sedentarismul ales in defavoarea activitatii fizice, peste cativa ani ne vor pune, ca parinti, in fata unui adult supraponderal sau obez, cu probleme de sanatate.
Importanta nutritiei la copii

Obiceiurile sanatoase se invata de la o varsta frageda, iar un sfat, cand vine vorba de alimentatie, poate schimba complet viitorul copilului nostru.

Articol realizat de Roxana Calescu - Nutritionist

Cuprins

Importanta nutritiei la copii din punct de vedere medical

Din punct de vedere medical, exista diverse motive pentru care nutritia la copii este importanta:

  • Sustine sistemul imunitar;
  • Formeaza obiceiuri sanatoase;
  • Aduce aportul de vitamine si minerale;
  • Asigura cresterea si dezvoltarea sanatoasa;
  • Stimuleaza dezvoltarea creierului;
  • Ajuta la normalizarea somnului;
  • Influenteaza dispozitia.

Copiii au nevoie de o nutritie adecvata in forma unor mese sanatoase si echilibrate, in fiecare zi. Masa unui copil trebuie sa includa zilnic fructe, legume, lactate, proteine si fibre. Fiecare dintre aceste alimente contine vitaminele si mineralele necesare pentru mentinerea unei vieti sanatoase, iar un copil care se bucura de toate acestea va avea o viata mai sanatoasa.

Consumul de fast-food, dulciuri, chipsuri, si altele, fac in asa fel incat copilul dumneavoastra sa aiba o mare retinere in a mai consuma categoriile de alimente enumerate mai sus. Deja probabil ati observat ca, va prefera mancarea cumparata in locul celei gatite, iar acest lucru creeaza cu siguranta multe conflicte in familie.

Nutritionistul are rolul de a interveni si a media preconceptiile formate in mintea copilului, si a-l convinge de importanta consumului de fructe, legume, lactate, proteine si fibre. O discutie in prezenta parintilor in care copilului ii sunt subliniate riscurile consumului excesiv al zaharului, sarii,  grasimilor, poate contribui la modelarea sa si la corectarea obiceiurilor nesanatoase.

Mai exact, din punct de vedere stiintific, beneficiile pe larg ale nutritiei adecvate la copil sunt:

Sustinerea sistemului imunitar

Copiii sunt expusi la germeni in fiecare zi. Pentru ca sistemul lor imunitar sa functioneze adecvat, corpul are nevoie de vitamina C, D, seleniu, fier si proteine.

Cele mai bune si naturale surse sunt in mancare. Copiii au nevoie de mese sanatoase si nutritive, necesare pentru a-si procura acesti nutrienti, utili in buna functionare a organismului lor.

Formarea obiceiurilor sanatoase

Mancatul sanatos asigura copilului faptul ca va avea o greutate corecta pentru inaltimea sa. Obiceiurile sanatoase pot fi implementate mai usor daca se alcatuieste un program de nutritie cu mese si cantitati potrivite.

Orice regula noua trebuie discutata si stabilita de comun acord cu copilul, pentru a putea fi aplicate si in practica. Reevaluarile nutritionale sunt utile pentru a verifica ce a putut fi implementat, si pentru a continua lupta comuna pentru un stil de viata sanatos.

Importanta nutritiei la copii

Aducerea aportului de vitamine si minerale

Multi dintre parinti ofera copiilor suplimente cu vitamine, insa multi nu realizeaza ca, nutritia adecvata ofera o mare varietate de vitamine si minerale de care au nevoie.

Vitaminele si mineralele sunt importante deoarece ajuta la dezvoltarea oaselor, lupta cu infectiile, buna functionare  a organelor corpului. O varietate de alimente pot asigura necesarul zilnic, precum nuci, seminte, legume verzi, peste, lactate, fructe de sezon.

Asigurarea cresterii si dezvoltarii sanatoase

Din copilarie pana la maturitate, nutritia adecvata sustine cresterea, de la dezvoltarea corecta  a oaselor si musculaturii, pana la mentinerea circulatiei corespunzatoarea a sangelui si a functiilor organismului.

Daca un copil nu-si obtine nutrientii necesari pentru crestere, exista riscul de a ajunge malnutrit, iar astfel nu va mai putea sa-si atinga dezvoltarea fizica. Acest lucru va rezulta in greutate, inaltime si performanta fizica mai mici.

Stimularea dezvoltarii creierului

Atunci cand un bebelus incepe sa creasca, nutrientii adecvati il ajuta sa-si dezvolte creierul si organele. Un copil caruia ii lipseste nutritia adecvata poate sa aiba dificultati de concentrare la ore, acestea putand fi consecinta a malnutritiei sau a starii de foamete.

Exista multe feluri in care se poate manca sanatos si acestea trebuie implementate inca din copilarie. Este indicat ca, copilul inca de mic sa fie ajutat si indrumat in a alege mancarea corecta si sanatoasa, in detrimentul celei cumparate.

Importanta nutritiei la copii

Ajuta la normalizarea somnului

Ceea ce cu siguranta multi dintre parinti nu realizeaza este importanta nutritiei pentru somn. Somnul este o parte raspunzatoare de crestere si de capacitatea de concentrare pe perioada zilei.

Problemele pot aparea atunci cand copilului ii este foame sau cand a primi prea multa mancare. De aceea, este important ca, copilul dumneavoastra sa aibe mesele adecvate inainte de somn. In plus, oferirea copilului de mese, gustari si lichide sanatoase pot preveni consumul unei cantitati mai mari de zahar.

Influenteaza dispozitia

Daca o persoana care este infometata primeste mancare, devine imediat fericita, iar acest lucru este valabil si la copii. In anumite cazuri, copiii sau parintii nu-si dau seama ca le este foame, si devin iritati sau furiosi.

Alimentatia inadecvata sau in exces poate cauza iritabilitate sau stare de spirit schimbatoare. Prea putina sau prea multa mancare poate cauza depresie sau hiperactivitate. Acest lucru poate conduce la izolarea copilului de restul lumii, simtindu-se rusinati de cat si ce mananca.

In concluzie, nutritia adecvata este importanta pentru bebelusi, copii si adolescenti . Atingerea necesarului nutritional pentru fiecare copil ii ajuta sa-si atinga potentialul maxim in dezvoltarea cognitiva, cat si fizica.

O vizita la nutritionist a copilului impreuna cu familia, va poate ajuta sa introduceti alimente noi si sanatoase in meniul zilnic, sa identificati greselile alimentare, iar pe termen lung efectul va fi observat in buna dezvoltare, dar mai ales in sanatatea viitorului adult.

Data publicării 06.10.2021