Informatii utile despre hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea persistenta a valorilor tensiunii arteriale si poate fi efectul secundar al unor afectiuni cardiace, endocrinologice sau renale.
hipertensiune arteriala
Despre hipertensiunea arteriala

Ce reprezinta hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea persistenta a valorilor tensiunii arteriale sistolice peste 140 mm Hg si/sau a celei diastolice peste 90 mm Hg. In peste 95% din cazuri, nu se se poate identifica o cauza pentru cresterea valorilor tensiunii arteriale, hipertensiunea fiind numita esentiala. In restul cazurilor, aceasta este efectul secundar al unor afectiuni cardiace, endocrinologice sau renale. Ea poate fi tratata.

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?

Adesea, hipertensiunea arteriala nu prezinta simptome. Uneori pot aparea dureri de cap sau dupa cap (cefaleea occipitala), senzatia de urechi infundate sau de zgomote in urechi, sangerarea nazala sau, mai grav, in cazul complicatiei numite encefalopatie hipertensiva, greturi si varsaturi.

Diagnosticarea hipertensiunii arteriale

Diagnosticul se pune prin inregistrarea valorilor crescute ale tensiunii pe parcursul a cel putin 2-3 vizite, la un interval de 2-3 saptamani, sau la primul consult, daca valorile sunt foarte crescute. Masurarea valorilor tensionale se face de catre personalul medical, de catre pacient la domiciliu sau automat, pe o perioada de 24 de ore, prin intermediul unor dispozitive de tip ABPM. Aceasta ultima metoda este recomandata pacientilor cu diagnostic incert de hipertensiune arteriala, pacientilor cu asa zisa „hipertensiune de halat alb”, dar si pentru a evidentia valorile tensionale crescute noaptea (pacienti cu profil „non-dipper”), sau pentru a stabili daca tratamentul anti-hipertensiv este de folos. Pacientii nou diagnosticati trebuie sa efectueze un bilant in care intra obligatoriu probe de sange si urina, radiografie de torace, electrocardiograma si ecocardiografia. Se recomanda monitorizarea automata a valorilor tensiunii arteriale cu ajutorul unui tensiometru electronic, chiar de catre pacient. Preferabil este ca tensiometrul electronic sa fie cu manseta, nu cu bratara.

 

Un rol esential in prevenirea si terapia hipertensiunii arteriale il are consumul de sare. In Romania, consumul zilnic de sare este de 2-3 ori mai mare (10-12 g/zi) decat cel permis (4-6 g/zi). Pacientii cu hipertensiune arteriala trebuie sa aiba un regim sarac in sare (aproximativ 2-3 g/zi).

Ce trebuie sa stii despre hipertensiunea arteriala?

  • Consumul excesiv de alcool poate duce la cresteri mari ale valorilor tensiunii arteriale si la accident vascular cerebral hemoragic
  • Hipertensiunea arteriala nu se vindeca. Tratamentul va fi urmat toata viata deoarece valorile tensiunii se mentin normale doar pe durata terapiei
  • Unele medicamente anti-hipertensive au o durata de actiune mai lunga, astfel ca efectul acestora poate persista 24 sau chiar 48 de ore dupa intreruperea terapiei, ducand la o falsa impresie ca pacientul s-a vindecat
  • Este necesara o buna hidratare pentru ca medicamentele antihipertensive administrate sa se elimine si sa nu aiba efecte secundare serioase, mai ales renale
  • In perioada de vara, in lipsa unei hidratari corecte, valorile tensiunii scad mai mult din cauza pierderilor de apa prin transpiratie
  • In perioada de iarna, valorile tensiunii cresc mai mult din cauza consumului de alimente conservate cu sare sau a frigului (vasoconstrictie)
  • Nu se recomanda inlocuirea sarii de bucatarie cu sarea de potasiu deoarece aceasta poate duce la tulburari cardiace grave, prin aportul crescut de potasiu.

Daca aveti simptome asociate afectiunilor cardiovasculare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate!
La Medicover aveti acces la grupul de experti in cardiologie - Cardiogrup, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, pentru investigatii amanuntite si proceduri medicale complexe.

Data publicării 06.10.2018
Data ultimei actualizari 06.06.2022