Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza)

Cuprins

Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza)

Ce este Anti-TPO?

Peroxidaza tiroidiana este o enzima care ajuta la sintetizarea hormonilor tiroidieni T3 si T4. Cu ajutorul peroxidazei tiroidiene, are loc iodarea tirozinei la tiroglobulina. Peroxidaza tiroidiana este unul dintre cei mai importanti antigeni ai glandei tiroide si este o glicoproteina asociata membranei. 

Nivelul crescut de anticorpi TPO indica disfunctii a glandei tiroide. Foarte rar, valori ridicate pot aparea si la pacientii sanatosi sau in cazul pacientilor care nu sufera de tulburari ale glandei tiroide, ci de boli inflamatorii reumatice.

Nivelul anticorpilor TPO reprezinta un marker sensibil pentru identificarea bolilor autoimune, precum tiroida Hashimoto si boala Graves. Valorile crescute ale Anti-TPO se regasesc in 90% din cazurile de tiroidita Hashimoto si in 60-80 % din cazurile bolii Graves.

Cand sa efectuezi testul ATPO?

Testul Anti-TPO este recomandat in cazul in care medicul de specialitate suspecteaza existenta unor disfunctii ale glandei tiroide. Testul este folosit pentru diagnosticarea tiroiditei Hashimoto si a altor boli autoimune, printre care si boala Graves. De asemenea, testul Anti-TPO este recomandat pentru diagnosticul diferential intre hipotiroidism si tiroidita autoimuna.

In acelasi timp cu testul Anti-TPO mai pot fi recomandate si alte determinari, precum: anti-tiroglobulina, anticorpi anti-receptor TSH: TRAb.

Nivelul anticorpilor poate semnala prezenta afectiunii, nu si gravitatea acesteia.

Cum sa te pregatesti pentru testul Anti-TPO?

Testul Anti-TPO este un test de sange. Este recomandat ca recoltarea sa se faca dimineata, pe stomacul gol, astfel incat acuratetea acestuia sa fie ridicata.

Valori normale pentru Anti-TPO

Valorile de referinta pentru Anti-TPO sunt:

Varsta

Valori normale

< 3 luni

< 47 (UI/mL)

3 – 12 luni

< 32 (UI/mL)

1 – 6 ani

< 13 (UI/mL)

6 – 11 ani

< 18 (UI/mL)

11 – 20 ani

< 26 (UI/mL)

> 20 ani

< 34 (UI/mL)


In cazuri rare, valorile ridicate ale Anti-TPO pot indica si alte tipuri de afectiuni, precum: sindrom Sjögren, Lupus Eritematos, artrita reumatoida, anemie pernicioasa, mixedem, carcinom tiroidian.

Afla mai multe: