Anticorpi de tip IgG anti Citomegalovirus

Cuprins

Citomegalovirus

Ce sunt anticorpii de tip IgG anti Citomegalovirus

Infectia cu Citomegalovirus este foarte des intalnit, 80-100% din populatia globului prezentand anticorpi serici specifici obtinuti in urma infectiilor asimptomatice. Frecventa infectiilor virale congenitale sau cu viremie persistenta si posibilitatea de reactivare ale acestora mai ales la persoanele cu status imun deprimat constituie un aspect important al patologiilor cauzate de Citomegalovirus.

Citomegalovirusul CMV este un virus care se transmite interuman mai ales prin secretii si fluide corporale (saliva, secretii vaginale, sperma, lapte matern) si prin urina contaminata. Transfuziile sangvine si transplantul de organ reprezinta modalitati de transmitere ale virusului mai putin intalnite in practica medicala.

La persoanele imunocompetente, sistemul imunitar determina sinteza anticorpilor specifici de tip IgM la cateva saptamani dupa infectia cu CMV, urmata mai tarziu de productia anticorpilor de tip IgG cu protectie care poate dura mai multi ani.

Perioada sarcinii prezinta susceptibilitate de pana la 6 ori mai mare de dezvoltare al infectiei cu Citomegalovirs, comparativ cu restul populatiei adulte. Infectia primara în timpul sarcinii prezinta risc crescut de transmitere verticala a virusului (determina CMV congenital la nou nascut) mai ales in primele 4 luni de sarcina si poate determina afectare hepatica, surditate sau microcefalie ale produsului de conceptie.

Cand este indicata determinarea anticorpilor IgG anti Citomegalovirus

Determinarea anticorpilor IgG pentru Citomegalovirus este utilizata ca metoda de screening al statusului imunitar si permite depistarea persoanelor seronegative (care nu prezinta anticorpi, nu au trecut prin infectie) care necesita aplicarea de masuri profilactice.

Cum ma pregatesc inainte de investigatie

Determinarea anticorpilor de tip IgG anti citomegalovirus se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului. Punerea in evidenta a anticorpilor specifici in prezenta simptomatologiei sugestive reprezentata de stare febrila de etiologie neprecizata, mononucleoza infectioasa sau hepatita cu icter are rol diagnostic in cazul persoanelor infectate cu Citomegalovirus.

Care sunt rezultatele obtinute pentru anticorpii IgG anti Citomegalovirus

Valorile obtinute difera in functie de metoda utilizata pentru determinarea anticorpilor si sunt reprezentate de:

ELFA

ECLIA

<4 AU/mL: negativ

<0.5 U/mL:negativ

4-6 AU/mL:echivoc

0.5-1 U/mL:echivoc

≥6 AU/mL: pozitiv

≥1U/Ml:pozitiv

O valoare negativa a anticorpilor de tip IgG specifici citomegalovirusului reprezinta absenta expunerii virale ale sistumului imun si in cazul gravidelor necesita repetare in luna a 4-a de sarcina. Valoarea echivoca prezinta recomandare de repetare a testului la interval de o saptamana, in timp ce o valoare pozitiva este semnificativa pentru expunerea in antecendent la Citomegalovirus si trebuie insotita de o determinare a anticorpilor de tip IgM din acelasi ser.

Diagnosticul de infectie recenta este confirmat prin obtinerea unei seroconversii pentru anticorpii de tip IgG (de la negativ la pozitiv) sau in prezenta unei dublari ale valorilor obtinute cu 14-21 zile anterior.

Afla mai multe: