Estradiol

Cuprins

Ce este testul Estradiol

Estradiolul este cel mai activ biologic dintre toti estrogenii. Acesta are un rol foarte important in cresterea in volum a endometrului, asupra vaginului si a glandelor mamare.

Estradiolul este produs in ovare, testicule si cortexul glandelor suprarenale. Mai mult de 95% din estradiol este legat de SHBG, globulina de legare a hormonilor sexuali.

Nivelul estradiolului creste de-a lungul fazei foliculare a ciclului menstrual, putand duce la scaderea FSH. La finalul fazei foliculare, nivelul de estradiol creste, avand rol esential in declansarea ovulatiei. Dupa ovulatie, nivelul acestuia scade

La barbati, estradiolul este produs de testicule şi suprarenale. Valorile mari ale acestuia se inregistreaza in cazul consumului de alcool, marijuana si diferite tratamente medicamentoase.

De asemenea, nivelurile mari de estradiol pot semnala prezenta diferitelor tipuri de tumori.

Cand sa efectuezi testul Estradiol?

Medicul de specialitate poate recomanda testul Estradiol in diferite cazuri. Pentru pacientii femei, testul poate fi recomandat atunci cand exista suspiciuni de tulburari de fertilitate, tumori ovariene si afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal. De asemenea, testul Estradiol este recomandat si pentru monitorizarea ovulatiei, la pacientele care se afla sub tratament pentru probleme de fertilitate.

Testul Estradiol poate fi recomandat si pacientilor barbati in cazul carora exista suspiciuni de tulburari de fertilitate, tumori testiculare, precum si diferite afectiuni hipotalamo-hipofizo-gonadale.

Cum te pregatesti pentru testul Estradiol?

Testul Estradiol este un test de sange, recoltat din sange venos. Recoltarea se va face dimineata, pe nemancate, iar pacientele vor mentiona inainte de testare data ultimei menstruatii, precum si trimestrul de sarcina, daca este cazul.

Valori normale pentru testul Estradiol

Valorile de referinta pentru testul Estradiol tin de varsta si sex, iar la pacientii femei, valorile sunt afectate atat de ciclul menstrual, cat si de sarcina.

Vârstă şi sex

Valori de referinţă (pmol/L)

Femei  faza foliculara

45.4-854

Femei  faza ovulatorie

151-1461

Femei  faza luteala

81.9-1251

Femei  postmenopauza

<18.4-505

  Bărbaţi

41.4 – 159

Trimestrul I Sarcina

561 – 11902

Trimestrul II Sarcina

5729 – 78098

Trimestrul III Sarcina

31287 – >110100

Copii (1-10 ani) fete

22.0-99

 Copii (1-10 ani)  baieti

<18.4-73


Afla mai multe: