Imunoglobulina E (IgE) totala

Cuprins

 

Ce reprezinta IgE-ul

Imunoglobulinele E sunt imunoglobuline capabile sa declanseze o reactie alergica imediata (soc anafilactic in cazurile grave) de tip I, dupa recunoasterea si legarea de un antigen specific introdus in organism la persoanele cu teren atopic preexistent (predispuse la alergii cu istoric de alergie alimentară, astm si alte alergii severe in antecedent).

Cand trebuie determinata valoarea serica IgE

Determinarea valorilor serice ale imunoglobulinelor E total este indicata la persoanele cu simptome de tip alergic de cauza necunoscuta, sau cu afectiuni de tipul astmului bronsic, rinitei alergice sau dermatitei atopice anterior diagnosticate, pentru monitorizarea evolutiei bolii si eficacitatii tratamentului administrat.

Testul este util si in diagnosticarea parazitozelor, aspergilozei bronhopulmonare alergice (infectie pulmonara produsa de un microorganism din clasa fungilor denumit Aspergillus) sau al neoplasmelor hematologice.

Cum ma pregatesc inaintea analizei

Determinarea concentratie serice totale de imunoglobuline E se face din sange venos periferic recoltat a jeun (pe nemancate). Inainte de efectuarea testului este important de stiut ca anumite medicamente din clasa antibioterapicelor pot influenta valorile obtinute, astfel fiind utila consultarea medicului alergolog pentru intreruperea administrarii acestora cu substituire adecvata.

Care sunt si ce semnifica rezultatele obtinute

Valorile de referinta ale IgE total sunt influentate de varsta fiind cuprinse in urmatorul interval:

Varsta

Valori (UI/mL)

<1 an

<15

1-5 ani

<60

6-9 ani

<90

10-15 ani

< 200

Adult

< 100

Cresterea valorilor obtinute sunt frecvent asociate cu simptome de astm bronsic (crize de astm bronsic cu respiratie suieratoare agravate in efort fizic), febra fanului, eczema atopica, parazitozele intestinale (prezenta de paraziți intestinali), sindromul Job (o afectiune caracterizata de scaderea capacitatii de aparare imune care include pe langa alte manifestari infectii ale pielii si pulmonare repetate, cresterea numarului de eozinofile si al IgE total), mielom IgE (cancer hematologic cu productie crescuta de IgE).

Scaderea IgE este frecvent datorata deficientelor imunitare dobandite, sindromului ataxie-telangiectazie sau mieloamelor non IgE.

Afla mai multe: