Imunoglobulina G (IgG)

Cuprins

Ce este imunoglobulina G?

Imunoglobulinele sunt produse de celulele plasmatice (celule ale sistemului imunitar) si au un rol vital in sistemul imunitar.

In momentul in care organismul ia contact cu virusi, bacterii sau diferite tipuri de microorganisme, sistemul imunitar stimuleaza celulele plasmatice sa produca imunoglobine sau anticorpi, pentru a anihila efectul antigenului daunator. Dupa primul contact, sistemul imunitar recunoaste structura antigenului si activeaza din nou anticorpii, pentru a evita reinfectarea.

Din totalul imunoglobulinelor plasmatice, IgG reprezinta 75 % , fiind o baza solida pentru protectia pe termen lung a organismului impotriva antigenilor.  Imunoglobulinele G sunt anticorpi care anihileaza infectiile bacteriene prin fagocitoza si pot ajuta inclusiv la protejarea fatului in primele luni de viata, prin cresterea imunitatii.

Testul anticorpi IgG masoara cantitatea de imunoglobuline G din sange sau din saliva, indicand cresterea sau scaderea productiei de imunoglobulina serica. Orice valoare aflata sub valorile de referinta poate indica o afectiune genetica sau dobandita, afectiune care duce la cresterea riscului de infectare a pacientului.

Cand sa efectuezi testul pentru imunoglobulina G - IgG?

Testul pentru imunoglobulina G este recomandat in momentul in care medicul de specialitate suspecteaza o afectiune inflamatorie sau o infectie bacteriana la nivelul organismului. Acest test poate oferi o estimare a riscului de infectii, in special la pacientii copii si pacientii care sufera de diferite tipuri de limfoame.

Determinarea IgG mai este recomandata si in urmatoarele cazuri:

  • Diagnostic de mielom IgG;
  • Infectie a sistemului nervos central;
  • Cazul nou nascutilor suspectati de infectare in timpul sarcinii;
  • Inflamatii sau infectii cronice;
  • Persoane care au infectii recurente, in special ale tractului respirator sau gastrointestinal.

Cum sa te pregatesti pentru testul IgG?

Testul pentru detectarea imunoglobulinei G (IgG) este un test de sange, recoltat din sange venos, dimineata, pe stomacul gol.

Valori normale pentru imunoglobulina G

Valorile normale pentru anticorpii IgG sunt:

Varsta

Valori normale IgG (mg/dL)

0 – 1 an

232 – 1411

1 – 3 ani

453 – 916

4 – 6 ani

504 – 1465

7 – 9 ani

572 – 1474

10 – 11 ani

698 – 1560

12 – 13 ani

759 – 1550

14 – 15 ani

716 – 1711

16 – 19 ani

549 – 1584

Adult

700 – 1600


Valorile foarte scazute de IgG pot fi de cauza congenitala si cresc riscul de aparitie a infectiilor bacteriene. De aceea, atunci cand pacientul sufera de infectii repetate, medicul de specialitate recomanda testarea IgG pentru a vedea care este sursa deficitului si ce plan de tratament poate aplica.

Valori scazute ale IgG se intalnesc in cazul urmatoarelor afectiuni:

  • Mielom non-IgG
  • Sindroame cu pierdere de proteina
  • Macroglobulinemie
  • Aplazie limfoida
  • Leucemie limfatica cronica

Un nivel crescut al IgG se regaseste in cazul imunodeficientei dobandite, in scleroza multipla, precum si in cazul hepatitei cronice. O crestere a IgG mai poate desemna si o malnutritie severa, mielom IgG si boli autoimune.

Afla mai multe: