Test HPV

Cuprins

 

Ce este HPV-ul

Human papilloma virus sau HPV reprezinta un virus care determina leziuni ale pielii si mucoaselor, transmisibil in timpul contactelor sexuale neprotejate. Au fost identificate mai mult de 100 de tulpini virale aproape toate persoanele active sexual intrand in contact cu cel putin una din aceste tulpini pe parcursul vietii.

Majoritatea infectiilor cu HPV sunt asimptomatice si au caracter autolimitat (se vindeca fara tratament), insa exista cateva tulpini oncogene ale HPV dintre care tipul hpv 16 si 18 sunt mai frecvent implicate in aparitia leziunilor precanceroase atat la femei cat si la barbati si pot duce in timp la aparitia cancerelor (la persoanele de sex feminin infectia cu tulpinile oncogene ale HPV duc in 70% din cazuri la aparitia cancerului de col uterin).

Cand se efectueaza testarea pentru HPV

Analizele medicale pentru HPV sunt indicate in cazul persoanelor active sexual care prezinta leziuni specifice ale mucoaselor genitale, anale, bucale (rani ulcerative care persista timp indelungat) sau tegumentare de tipul verucilor (excrescente neregulate cu aspect de conopida- negi tegumentari). Aspectul leziunilor variaza in functie de tulpina care le cauzeaza, iar perioada de timp de la contactul infectant (verucile sunt contagioase) pana la aparitia acestora poate fi de saptamani, luni sau chiar ani.

Identificarea leziunilor in cadrul consultului ginecologic (atunci cand acestea nu sunt vizibile decat la examenul cu valve) reprezinta indicatia principala de testare pentru HPV.

Simptomele cele mai frecvent intalnite in cazul infectiei cu HPV sunt starea de oboseala cronica, scaderea in greutate, adenopatii (umflarea ganglionilor limfatici inghinali langa zonele genitale sau laterocervicali), senzatie de arsura sau durere la nivelul tegumentului afectat.

Cum ma pregatesc inainte de testare

Recoltarea de celule endocervicale pentru testul Babes Papanicolau in timpul examenului ginecologic este nedureroasa si se recomanda ca pacienta sa nu efectueze spalari intravaginale si sa nu intretina raporturi sexuale cu cateva zile inainte de consult.

O alta metoda de recoltare a celulelor infectate este reprezentata de colposcopia efectuata de catre medicul ginecolog in situatiile in care leziunile sunt plate (situate in acelasi plan cu mucoasa sunt mai greu vizibile cu ochiul liber) sau peniscopie in cadrul examenului urologic (la persoanele de sex masculin).

Testul de genotipare (identificare de tulpina specifica) are avantajul de a diagnostica infectia cu HPV in absenta modificarilor mucoasei și a simptomatologiei specifice, fiind utilizat ca metoda de screening (celulele se recolteaza in acelasi mod ca pentru testul Papanicolau).

Biopsia de tesut se face din leziunea de la nivelul mucoasei (anala,cervicala, orofaringiana) sau tegumentara (veruci perianale, peniene, labiale).

Care sunt si ce semnificatie au rezultatele obtinute

Genotiparea HPV a permis obtinerea unei clasificari ale celor mai frecvente tipuri de cancer si al tulpinilor care le declanseaza dupa cum urmeaza:

Tulpina/clasa de risc

Tipul de cancer

Tulpini cu risc oncogen (risc cancerigen) inalt: 16,18,31,33,34,35,39,45,51,52,56,58,66,68

Modificari cervicovaginale precanceroase, cancer de col uterin, cancer orofaringian

Tulpini cu risc posibil risc oncogen:

26,30,34,53,66,67,69,70,73,82,85,97

Modificari cervicovaginale precanceroase, cancer de col uterin

Tulpini cu risc oncogen scazut:

6,11,28,32,44,43,54,55,57,61,62,71,72,74,81,83,84,86,87,89

Condilomatoza genitala

Afla mai multe: