Ce trebuie sa stii despre intepatura de capusa

Encefalita de capusa (TBE) este cea mai importanta arboviroza in Europa afectand Suedia, Polonia, Centrul Europei (Cehia, Slovacia, Austria, Elvetia, Slovenia, Bavaria, Ungaria) si tarile fostei Uniuni Sovietice.
intepatura capusa
Despre intepatura de capusa

Agentul cauzal este arbovirusul grup B. Rezervorul, în același timp vectorul, este capusa de padure, Ixodes ricinus.

Gazda principala sunt rozatoarele mici, dar accidental si omul. Animalele mari (intre care vaci, capre si oi) sunt gazde de hranire pentru capuse, dar nu au rol in supravietuirea virusului.
Infectiile la om apar in perioada cand capusele sunt foarte active (Aprilie-Noiembrie), direct prin intepatura sau indirect prin consumul de produse lactate nepasteurizate de la capre, oi, vaci (virusul se secreta in lapte). Alta modalitate de transmitere este cea verticala, mama – fat. Nu se transmite de la om la om.

 

Perioada de incubație (până la apariția simptomelor): 4-5 zile
Se manifesta prin febra acuta. Debutul este urmat de obicei de o scurta perioada de remisie, urmata de reaparitia febrei pentru 2-3 zile.
Boala are severitate moderata, ocazional se poate ajunge la encefalita, miocardita sau hemoragii. Decesele sunt rare.
 
Persoanele care calatoresc in zone impadurite pot reduce expunerea la intepaturi de capuse aplicand urmatoarele masuri preventive:
 
1. Portul de imbracaminte colorata deschis pentru a putea observa capusele; imbracamintea va acoperi mainile si picioarele, pantalonii trebuie introdusi in ciorapi si manecile la camasi nesuflecate.
 
2. Utilizarea substantelor repelente pentru piele expusa (ex. DEET 30%) si haine (ex. permethrina); gravidele si copiii sub 12 ani vor consulta medicul inainte de utilizare.
 
3. Inspectia corpului dupa posibila expunere si indepartarea capuselor imediat cu penseta prin tractiune usoara si continua. Pensa se va aplica cat mai aproape de piele pentru a nu lasa bucati din gura capusei in piele. Nu se va zdrobi corpul capusei. Mainile se protejeaza cu manusi sau tifon. Dupa scoaterea capusei zona se spala cu apa si sapun si se dezinfecteaza cu un dezinfectant incolor. Zona va fi observata 30-40 zile, iar daca apare o pustula sau alt semn la locul muscaturii se va consulta imediat medicul infectionist. Nu se utilizeaza caldura sau alte substante (petrol, amoniac, etc.) pentru a indeparta capusa, iritarea acesteia putand creste riscul de infectie.
 
4. Persoanele care au calatorit in zone endemice si care prezinta simptome in urmaunei muscaturi de capusa trebuie sa consulte medicul de familie sau medicul infectionist.
Data publicării 03.10.2018