Boala Lyme: cauze, simptome si diagnostic

Boala Lyme este o afectiune determinata de diferite specii de Borrelia (in SUA B.burgdorferi, in Europa B. burgdorferi, B.afzelii si B.garinii) o bacterie transmisa prin muscatura de capusa.
Boala Lyme: cauze, simptome si diagnostic

Cuprins

Ce reprezinta boala Lyme?

Boala Lyme este o afectiune provocata de unele specii de Borrelia (in SUA B.burgdorferi, in Europa B. burgdorferi, B.afzelii si B.garinii) o bacterie care se transmite prin muscatura de capusa.

Care sunt cauzele care determina borelioza?

Borrelia burgdorferi reprezinta agentul etiologic al bolii Lyme si are ca principal vector capusa din specia Ixodes ricinus, care paraziteaza in special canidele, dar si alte mamifere de mici dimensiuni. Spirocheta migreaza din tractul digestiv al capusei in glandele salivare ale acesteia, de unde este inoculata la om in timpul muscaturii.

Riscul de a dezvolta boala Lyme in urma unei muscaturi de capusa contaminata cu Borrelia, este direct proportional cu intervalul de timp pentru care insecta ramane atasata de gazda. Studiile desfasurate pana in prezent indica faptul ca parazitul poate transmite spirocheta daca ramane in piele cel putin 17 ore. In stadiile de larva si nimfa ale dezvoltarii, parazitul prezinta dimensiuni reduse, fiind greu de vizualizat si de indepartat in timp optim de pe suprafata pielii.

Simptome boala Lyme

Simptomatologia bolii Lyme este multiorganica, astfel ca manifestarile sale la nivelul diferitelor organe si sisteme ale corpului poate simula diverse patologii, ingreunand diagnosticul precoce al boreliozei. In functie de stadiile sale, borelioza se poate manifesta prin aparitia urmatoarelor semne si simptome:

  • Stadiul incipient (stadiul I) apare in medie dupa 7-10 zile de la muscatura de capusa si este caracterizat de eritem migrator (inrosirea pielii) initial sub forma de macula (pata rosiatica in acelasi plan cu pielea) care se extinde ulterior, determinand aparitia unei leziuni eritematoase rotunde, cu zona centrala decolorata si dimensiuni ce pot fi cuprinse intre 5 si 30 cm. Alaturi de manifestarile cutanate, in acest stadiu al infectiei mai pot fi intalnite simptome specifice sindromului pseudogripal: stare generala alterata, fatigabilitate, febra, dureri musculare, artralgii, frisoane, cefalee;
  • Stadiul al II lea corespunde bolii Lyme diseminate si apare la un interval de cateva saptamani pana la peste un an de la infectia initiala, fiind reprezentat de: eruptii cutanate multiple similare eritemului migrator initial, insa de dimensiuni mai mici, manifestari neurologice (meningita, meningoencefalita, paralizia Bell), manifestari cardiace (miopericardita, bloc atrioventricular), manifestari musculo scheletale (artrita);
  • Stadiul al III lea sau borelioza cronica se manifesta la un interval de cativa ani de la infectia initiala si determina artrita Lyme la nivelul articulatiilor mari. In stadiul 3 de evolutie pot aparea: acrodermatita cronica atrofica (afectiune in cadrul careia pielea membrelor inferioare devine subtire, stralucitoare, cu o pigmentare albastruie) si afectarea sistemului nervos cu aparitia neuropatiilor periferice, tulburarilor de somn, de memorie si dispozitie.

Boala Lyme: cauze, simptome si diagnostic

Diagnosticul de borelioza

Diagnosticul bolii Lyme este suspicionat de catre medicul specialist pe baza informatiilor obtinute din anamneza pacientului care confirma deplasarile in zone endemice si a unei eventuale intepaturi de capusa. In cazul unui examen clinic sugestiv, medicul poate identifica leziuni tegumentare si simptome specifice bolii care orienteaza diagnosticul spre Lyme borreliosis.

Investigatiile de laborator prin intermediul carora se poate confirma diagnosticul de Lyme disease sunt reprezentate de anticorpii specifici de tip IgG si IgM anti Borrelia, antigenele bacteriene izolate din lichid cefalorahidian, lichid articular, biopsie de tegument sau capusa (daca aceasta poate fi identificata si extrasa din piele se trimite in laborator), dar si prin testul de transformare limfoblastica care evidentiaza raspunsul imun specific al organismului fata de bacterie.

Tratamentul in boala Lyme

Tratamentul medicamentos al boreliozei se efectueaza cu ajutorul antibioticelor si are ca scop eradicarea bacteriei din organism cu ameliorarea simptomatologiei pacientului.

Afla mai multe:

Data publicării 14.01.2022
Data ultimei actualizari 21.04.2022