Cum sa te pregatesti pentru a doua sarcina?

Experienta primei sarcini poate fi de un real folos pentru o mama care isi doreste al doilea copil. Este posibil sa realizezi ca nu este chiar atat de usor sa ramai insarcinata a doua oara, insa acest lucru nu trebuie sa te descurajeze. Cat trebuie sa astepti pana a deveni mama din nou si care sunt cele mai bune sfaturi care sa te ajute sa ramai insarcinata? Afli din acest material.
Cum te pregatesti pentru a doua sarcina?

Cu cat mama este mai sanatoasa si mentine un echilibru stabil in viata ei, cu atat sansele de a obtine a doua sarcina sunt mai mari. Insa acesta nu este singurul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere.

Dificultatea de a obtine o sarcina a doua oara este estimata la unul din sapte cupluri, probabil si datorita faptului ca primul copil apare la o varsta mai inaintata sau apar alte probleme de sanatate.

De asemenea, este foarte important ca organismul sa se refaca dupa prima sarcina.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Magdalena Dorobantu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cat trebuie sa astept pana la o noua sarcina?

Inainte de a ramane insarcinata pentru a doua oara, este bine sa stii daca organismul este pregatit pentru a noua sarcina, din punct de vedere medical. In general, recomandarea este sa astepti 1 sau 2 ani pana la urmatoarea sarcina.

Sarcina vine cu o serie de modificari metabolice si hormonale si e bine sa lasi organismul sa se stabilizeze dupa o nastere. Alaptarea influenteaza si ea  activitatea ovarelor si ovulatia, fara de care nu poti ramane insarcinata.

Se recomanda sarcina la 2-3 luni dupa incheierea alaptarii, desi poti ramane insarcinata si in aceasta perioada,  in care nu mai alaptezi o data la 3 ore.

Monitorizeaza ciclurile menstruale pentru a creste sansele de a ramane insarcinata

Pentru a creste sansele unei noi sarcini, poti monitoriza ciclurile menstruale: notarea zilelor cand incepe menstruatia, perioada dintre menstre- adica lungimea ciclului menstrual si aprecierea perioadei fertile. Toate acestea le poti face singura, in afara sfaturilor medicale.

Controleaza stresul din viata ta

Daca vrei sa cresti sansele unei noi sarcini, este nevoie sa controlezi nivelul de stres din viata ta sau sa il elimini definitiv.

Stresul poate fi controlat prin:

  • exercitii de respiratie
  • masaj
  • relaxare in natura
  • somn suficient
  • exercitii fizice
  • o baie calda
  • cititul unei carti

Orice fel de activitate care iti face placere poate elimina stress-ul. In plus, este nevoie sa gandesti pozitiv despre sarcina pe care ti-o doresti.

Odihneste-te mai mult

Primul aspect pe care il poti imbunatati este somnul, mai ales ca atunci cand ai un bebe mic acasa, se intampla sa nu dormi suficient. Uneori, este posibil sa rezolvi acest lucru foarte simplu: daca cel mic doarme bine si tu vei dormi bine.

Poti cere ajutor inclusiv de la partener, care poate cateodata sa stea cu copilul o parte din noapte sau sa preia o parte din responsabilitati in weekend.

Scoate alimentele nesanatoase din alimentatie

Pentru a creste sansele unei noi sarcini, consuma alimente organice, neprocesate, fara aditivi si E-uri. Legumele verzi sunt recomandate - preparate usor termic, la fel si cerealele, supele sau smoothie-uri. Alimentele de provenienta animala trebuie sa fie bine preparate termic.

Atentie si la cum mananci: nu pe fuga, nu intre sedinte si mai ales nu manca seara tot ce n-ai mancat peste zi. Este important sa respecti orele de masa si sa te bucuri de mancare.

Consuma cat mai multa apa, pentru hidratare si atentie la ceaiuri! Nu toate sunt recomandate in sarcina.

Cum te pregatesti pentru a doua sarcina?

Fa exercitii fizice

Este recomandat sa incepi exercitiile fizice din perioada pre-sarcina, pentru a ajuta organismul. Astfel, nu vei  percepe schimbarile bruste in obiceiurile zilnice atunci cand esti insarcinata. Si stim ca unele dintre acestea pot fi percepute negativ. Ajuta organismul in efortul lui de a sustine o sarcina

Pentru persoanele care au o greutate in exces, scaderea in greutate creste si sansa de a ramane gravida.

Vizitele la medic sunt necesare

Exista recomandari referitoare la investigatiile preconceptionale necesare, pe care le poti discuta cu medicul in cadrul consultului de specialitate. Sunt investigatii care se fac de rutina, anual, cum ar fi examenul citologic Babes-Papanicolau sau investigatiile specifice sarcinii.

Din momentul in care ai contact sexual neprotejat, e bine sa tii cont de toate regulile din sarcina, adica:

  • nu iei medicamente fara sa intrebi medicul,
  • nu faci radiografii,
  • iei acid folic, foarte important pentru preventia unor malformatii severe de sistem nervos (cum ar fi, spre exemplu, spina bifida).

Si toate acestea, dinainte de sarcina, dintr-un motiv foarte simplu: dupa ovulatia care are loc la aproximativ 2 saptamani dupa menstra, sarcina incepe sa se formeze, iar tu vei putea face un test de sarcina abia peste inca 2-3 saptamani , cand vei observa ca intarzie menstruatia.

Pregatirea pentru o noua sarcina presupune sa ne asiguram ca micutul embrion va primi tot ce are nevoie din prima zi.

Consultant Medical Dr. Magdalena-Maria Dorobantu
Data publicării 05.08.2021