Despre tulburarea de personalitate narcisista dincolo de admiratia fata de propria persoana

Narcisist este un termen folosit adesea pentru a descrie persoanele care manifesta o admiratie si o stima excesiva fata de propria persoana. Barbatul narcisist sau femeia narcisista sunt perceputi ca indivizi cu o incredere nejustificata in sine. Tulburarea de personalitate narcisista face parte din tulburarile de personalitate cuprinse in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM), publicat si actualizat de catre Asociatia Americana de Psihiatrie, cu scopul de a le oferi profesionistilor din domeniul sanatatii un instrument standard in clasificarea tulburarilor mintale.
Despre tulburarea de personalitate narcisista dincolo de admiratia fata de propria persoana

Cuprins

Tulburarea de personalitate narcisista

Criteriile de diagnostic pentru tulburarea de personalitate narcisista conform DMS, includ un pattern activ de emotionalitate excesiva si de cautare a atentiei, incepand precoce in perioada adulta. Acest pattern se manifesta in cel putin 5 dintre urmatoarele situatii:

  • Atunci cand nu se afla in centrul atentiei, narcisistul se simte incomod
  • Manifesta un comportament seducator sau provocator sexual inadecvat atunci cand interactioneaza cu alte persoane
  • Prezinta schimbari rapide si superficiale ale emotiilor
  • Se foloseste de aspectul sau fizic pentru a atrage atentia
  • Discursul sau este unul impresionist, dar lipsit de detalii
  • Are o inclinatie catre drama, exagerarea emotiilor si teatralism, exagerare
  • Este usor influentabil de alte persoane sau de anumite circumstante
  • Apreciaza in mod eronat relatiile cu cei din jur, mai intime decat sunt ele in realitate.

Cum se comporta un narcisist?

Narcisistul are o viziune exagerata asupra reusitelor sale, se supraestimeaza, in acelasi timp, subestimand realizarile altor oameni. Are convingerea ca si ceilalti ii impartasesc parerile cu privire la performantele sale iesite din comun.

Se considera unic, superior, talentat, perfect si asteapta sa fie constant admirat pentru aceste calitati. Adesea este arogant si pretentios.
Este preocupat de putere, succes, fiind convins ca este partenerul ideal si ca trebuie sa fie inconjurat de persoane la fel de speciale.

Tinde sa monopolizeze conversatiile si sa manifeste o atitudine dispretuitoare fata de cei pe care ii percepe ca inferiori lui.
Asteapta sa primeasca favoruri si fie nu are aceasta capacitate, fie nu doreste sa recunoasca nevoile celor din jurul lui. Poate fi invidios si crede totodata, ca este invidiat.

Din ce cauze apare comportamentul narcisist?

Nu se cunosc cu exactitate mecanismele ce determina aparitia tulburarii de comportament narcisist.
Cauzele acestei tulburari sunt complexe, implica atat factori genetici (caracteristici mostenite genetic), cat si factori neurobiologici si de mediu.

In categoria factorilor de mediu intra si o relatie nepotrivita intre parinte - copil. Relatia putand fi marcata fie de adoratia excesiva fata de copil, fie de critica excesiva fata de copil.

 

Cand este cazul sa se adreseze medicului?

Persoanele cu tulburarea de personalitate narcisista cauta rareori ajutor specializat deoarece nu se gandesc ca ar fi ceva in neregula cu acest tip de comportament.

Comportamentul narcisistului afecteaza rolurile acestuia in societate, confruntandu-se cu dificultati in viata de familie, in cuplu, in relatiile cu colegii de scoala sau de munca.
Tendinta de a pretinde tratamente speciale din partea altor persoane pentru calitatile lor unice ii face nefericiti cand nu li se raspunde asteptarilor. Dezamagirea si tristea provocate pot sa sa contribuie la dezvoltarea starilor depresive si de anxietate.

Ajung la medic si primesc diagnosticul de tulburare de personalitate – comportament narcisist, prezentandu-se acolo pentru alte probleme: consum exagerat de alcool, abuz de substante sau o alta afectiune psihica, depresie ori anxietate.

Diagnosticul de tulburare de personalitate narcisista este stabilit pe baza criteriilor prevazute in DSM, a semnelor si simptomelor manifestate de catre fiecare pacient in parte, alaturi de o evaluare fizica si psihologica.

Tratamentul acestei afectiuni mintale este axat pe psihoterapie. In cadrul psihoterapiei, pacientul invata sa inteleaga cauzele ce conduc la emotiile pe care le traieste si invata cum sa interactioneaza cu oamenii.
Scopul psihoterapiei este sa ajute pacientul sa accepte situatia, sa recunoasca problema, sa isi dezvolte abilitatea de a intretine relatii sociale sanatoase si sa isi stapaneasca actiunile.

Din punctul de vedere al tratamentului farmacologic, nu exista medicamente utilizate exclusiv in tratamentul tulburarii de personalitate narcisista.

Ce sunt tulburarile de personalitate?

Tulburarea de personalitate narcisista reprezinta doar una dintre multiplele tulburari incluse in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM): tulburare de personalitate evitanta, tulburarea de personalitate dependenta, personalitate histrionica (teatralismul), antisociala, borderline, schizotipala, paranoida, obsesiv-compulsiva si altele.

Spectrul manifestarilor in cazul tulburarilor de personalitate este unul larg, de la comportamentul narcisist, centrat pe propria persoana si incredere exacerbata in calitatile personale, pana la tipare in care persoana afectata intampina dificultati in exprimarea dezacordului fata de alti oameni, in special daca are o relatie de dependenta fata de persoana in cauza. Motivul pentru care ezita sa isi exprime opiniile rezida din temerea de a pierde suportul, aprobarea si validarea celor din jur.

Studiile recente au contribuit la imbunatatirea perspectivelor stiintifice asupra tulburarilor de personalitate. Aceste afectiuni medicale sunt caracterizate, in ansamblul lor, de deficiente de functionare si integrare ale pacientilor si implica riscuri: ganduri suicidare, depresie, avand costuri uriase pentru societate si economie.

Daca suspectati ca o persoana aproapiata se confrunta cu o tulburare de personalitate, incercati sa stabiliti un dialog, cu calm, fara a sugera direct necesitatea de a se adresa unui specialist. Nu pierdeti din vedere faptul ca aceste persoane experimenteaza dificultati in exprimarea gandurilor si sentimentelor si pot avea comportamente neasteptate.

 

Referinte:

Data publicării 15.07.2022