Ce este insolatia si cum te protejezi de ea

Insolatia reprezinta o stare de supraincalzire a organismului ce apare atunci cand temperatura mediului in care ne aflam este foarte ridicata, transpiram excesiv, insa nu consumam suficiente lichide pentru a acoperi pierderea.
insolatia
Despre insolatie

Ce este insolatia?

Insolatia este rezultatul expunerii prelungite sau necontrolate la soare asupra corpului insuficient protejat sau neprotejat, insolatia produce o congestie a vaselor creierului, ce poate determina edem cerebral (hipertensiune intracraniana) sau hemoragii cerebrale.

 

Considerata urgenta medicala - insolatia este o stare care poate pune viata in pericol si care apare daca organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura.


Persoana ce sufera de insolatie, poate manifesta dureri de cap, incoerenta in vorbire, stari de lesin, halucinatii, convulsii si chiar coma in cazurile foarte grave.

 

Ea este de doua feluri:

-Insolatia clasica, apare la persoanele care nu transpira normal, persoanele care sufera de o conditie.

 

Acest fenomen, poate aparea si de la medicamente. Cea mai afectata categorie de varsta, sunt persoanele de peste 20 de ani.


-Insolatia de efort, ce apare in general la tineri. Aceasta insolatie, are un debut rapid, in maximum cateva ore de la intretinerea unui efort fizic.

Cum se manifesta insolatia?

La debut - din cauza caldurii, pacientul prezinta simptome de hipertermie: epuizare, dureri de cap, greata si ameteli, lipsa poftei de mancare, asociate cu fotofobie (nu suporta lumina), dureri ale globilor oculari, congestia fetei, neliniste, tegumente palide, reci si umede. in aceasta faza pacientul este constient.


In lipsa unui tratament corespunzator, hipertermia se poate transforma in insolatie: tegumentele devin fierbinti, rosii, uscate sau cu transpiratie excesiva, apar varsaturi severe (in jet), diaree, tahicardie, anxietate (sentiment de pericol iminent si nedeterminat, insotit de o stare de rau, de agitatie), respiratie dificila, convulsii, pierderea cunostintei pentru mai mult de un minut.

Reguli simple pentru prevenirea insolatiei

  • acoperirea capului (palarie, sapca, echipament de protectie) atunci cand lucram in soare;
  • alternarea expunerii la soare cu odihna la umbra (10 minute la umbra pentru fiecare ora de expunere la soare);
  • consumul a 3,5 litri de lichide pe zi; sunt interzise bauturile alcoolice intrucat favorizeaza insolatia;
  • reducerea consumul de cafea (duce la deshidratare);
  • purtarea de haine usoare din fibre naturale in culori deschise (care concentreaza radiatiile solare);
  • utilizarea de creme cu protectie solara mare la fiecare 1,5 ore pe zonele expuse;
Supravegherea reciproca a membrilor echipei – pentru echipele care lucreaza in soare.
Data publicării 02.10.2018