“Raul de caldura” – ce este de fapt epuizarea termica?

"Imi este rau de la caldura" - declara multe persoane in timpul verii cand temperaturile cresc considerabil. Epuizarea termica sau extenuarea cauzata de caldura reprezinta o afectiune medicala ce se manifesta prin: transpiratie excesiva, ameteli, sete, slabiciune, cefalee si stare generala de rau. La un examenul clinic, persoanele afectate pot prezenta tahicardie - cresterea frecventei cardiace la peste 100 de batai pe minut.
“Raul de caldura” – ce este de fapt epuizarea termica?

Epuizarea termica survine dupa cateva zile de caldura excesiva. Manifestarile epuizarii termice (somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie) pot fi combatute prin odihna, repaus in locuri racoroase, aport de lichide. Daca simptomele nu se amelioreaza este recomandat consultul medical.

Cuprins

Ce inseamna epuizare termica – extenuarea de la caldura?

Caldura corpului combinata cea a mediului exterior are ca rezultat o anumita temperatura interna a organismului.
Cand este prea cald, corpul regleaza excesul de caldura. Pe timpul iernii, are loc procesul invers - corpul incearca sa compensese pierderile de caldura. In ambele cazuri, scopul il constituie mentinerea unei temperaturi normale de aproximativ 37 grade Celsius.

Neplacerile intervin cand organismul nu isi mai poate regla aceasta temperatura optima. Atunci cand este depasit un indice de confort termic, el are de suferit.

Persoanele in varsta, pacientii cu boli cardiovasculare, diabet sau afectiuni cerebro-vasculare resimt un disconfort mai pronuntat, insa si celalalte de categorii de persoane, inclusiv tineri fara probleme medicale, pot experimenta simptome ale epuizarii termice.

Simptome epuizare termica

  • Transpiratie abundenta
  • Piele rece, palida si moale
  • Puls marit sau, din contra, puls scazut
  • Greata ori varsaturi
  • Crampe musculare
  • Oboseala, slabiciune
  • Ameteala
  • Durere de cap.

Epuizarea termica este foarte frecventa in perioadele de canicula. Simptomele manifestate sunt contracarate, de regula, cu hidratare si retragerea intr-un loc umbros ori la interior, unde sunt temperaturi mai scazute, iar corpul are posibilitatea sa se "raceasca". Spre deosebire de insolatie, in cazul pacientilor cu epuizare termica, nu sunt prezente semne de tulburare a sistemului nervos central (SNC).

Factori de risc

Chiar daca "raul de la caldura" afecteaza orice individ, indiferent de sex, varsta, stare de sanatate, exista unele conditii care impacteaza raspunsul corpului la excesul termic.
Factori de risc ai extenuarii din cauza caldurii sunt reprezentati de:

  • Varsta - copiii cu varsta de sub 4 ani si seniorii de peste 65 de ani sunt o categorie vulnerabila. La cei mai mici, nu este complet dezvoltata capacitatea corpului de a-si regla temperatura, iar la cei varstnici, reglarea temperaturii corporale poate fi compromisa de existenta unor boli sau de unele tratamente pe care le urmeaza
  • Utilizarea medicamentelor interfereaza cu abilitatea organismului de a ramane hidratat. Este cazul medicatiei recomandate in tratarea hipertensiunii arteriale, a anumitor probleme ale inimii (diuretice, beta-blocante), a medicamentelor folosite in ameliorarea simptomelor provocate de alergii (antihistaminice) sau a medicamentelor tranchilizante (anxiolitice) si antipsihotice
  • Obezitatea – excesul ponderal este si el unui dintre factorii de risc ai epuizarii termice. O greutate prea mare poate determina corpul sa retina mai multa caldura, de asemenea, are efecte si asupra manierei in care organismul isi regleaza singur temperatura
  • Schimbarile bruste de temperatura – diferenta prea mare dintre aerul conditionat din masina sau dintr-o incapere si cel de afara, diferentele de temperatura dintre diversele tari/ regiuni in cazul calatorilor produc efecte nedorite prin modul in care corpul este fortat sa se adapteze, insa fara succes
  • Umiditatea ridicata - nivelul crescut de umiditate predispune la instalarea starii de epuizare termica prin prisma faptului ca transpiratia nu se mai evapora la fel de usor, iar prin eliberarea acesteia se asigura sistemul natural de racire a corpului.

Cum putem preveni starile de rau cauzate de epuizarea termica?

Pentru a evita epuizarea termica alegeti cu atentie haine adecvate: in culori deschise, confectionate din tesaturi fine, fibre naturale, vaporoase, care permit pielii sa respire si nu favorizeaza supraincalzirea/ transpiratia.

Imbracarea excesiva, deshidratarea si consumul de alcool se numara printre cauzele epuizarii termice. Atat alcoolul, cat si deshidratarea interfereaza cu abilitatea corpului de a-si regla in mod optim temperatura.

Daca extenuarea cauzata de caldura s-a instalat deja, Centers for Disease Control and Prevention, recomanda:

  • Mergeti cat mai repede intr-un loc racoros (daca nu este disponibil un spatiu interior care dispune de aer conditionat, alegeti un loc la umbra, unde sa nu fiti expus direct razelor soarelui
  • Indepartati imbracamintea si accesoriile inutile
  • Aplicati comprese reci pe corp ori, daca aveti posibilitatea, faceti un dus rece
  • Hidratati-va, consumati apa si lichide fara alcool sau cofeina, care contribuie la deshidratare prin favorizarea pierderilor de lichide. Daca nu puteti consuma un pahar de apa spre exemplu, incercati cu inghitituri mici, la intervale scurte de timp
  • Diferenta ideala de temperatura dintre exterior si interior este de 5 grade Celsius. Organismul este expus socului termic in cazul unor diferente de temperatura prea mari.

Cand este cazul sa cerem asistenta medicala?

Epuizarea termica necesita interventie medicala daca:

  • Simptomele asociate epuizarii termice dureaza mai mult de o ora
  • Simptomele se inrautatesc
  • Apar varsaturi.

Neplacerile si problemele cauzate de canicula pot fi, de multe ori preintampinate, de aceea sunt atat de importante atat recunoasterea semnalelor pe care le transmite corpul atunci cand ceva nu functioneaza in parametrii normali, cat si a masurilor ce se pot lua in caz de epuizare termica.

Referinte

 

Data publicării 05.07.2022
Data ultimei actualizari 21.07.2022