Otita medie seroasa si implicatiile ei

Cea mai frecventa afectiune a urechii, legata de prezenta unei alergii, este otita medie seroasa.
otita medie seroasa
Implicatiile otitei medii seroase

Ce este otita medie seroasa?

Otita medie seroasa este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale urechii, fiind frecventa in sezonul rece, atat la copii, cat si la persoanele adulte. Nediagnosticata si netratata la timp, boala poate duce la o pierdere partiala a auzului, de pana la 20 de decibeli, cu implicatii importante pentru atentia si dezvoltarea ulterioara a celor mici.


Afectiunea are cauze alergice sau nonalergice si consta intr-o acumulare de lichid in cavitatea urechii medii. Lichidul din urechea medie nu este purulent si poate fi de vascozitati diferite.

Care sunt cauzele otitei medii seroase?

 • Infectiile acute de tract respirator superior
 • Vegetatiile adenoide (polipii, in special la copii)
 • Disfunctii ale trompei lui Eustachio, cauzate de inflamatii in nasofaringe sau de prezenta unei formatiuni tumorale (polipi, granulomatoza Wegener, tumori ale nasofaringelui, chisturi)
 • Alergii
 • Rinosinuzita cronica
 • Expunerea la variatii presionale (zborul cu avionul, urcatul la inaltime)

Mecanismul de aparitie al otitei medii serioase

Inflamatia, de natura alergica sau nonalergica determina disfunctia trompei lui Eustachio, conducand la scaderea sau oprirea ventilatiei de la nivelul cavitatii urechii medii.
 
Acest fenomen cauzeaza aparitia presiunii negative in urechea medie, rezultand acumularea de lichid in spatele timpanului. Afectiunea poate aparea la orice varsta, insa cea mai mare incidenta este la copii cu varsta intre 2 si 5 ani. Otita seroasa medie poate fi prezenta doar la o ureche sau la ambele.

Care sunt simptomele otitei medii seroase?

 • Presiune auriculara, durere de intensitate mica sau medie
 • Reducerea auzului pe una sau ambele urechi
 • Zgomote in urechi (acufene)
 • Poate fi asimptomatica, mai ales la copii

Diagnosticul otitei medii seroase

Anamneza este o etapa foarte importanta in diagnosticul afectiunii. Pacientul va relata prezenta unui episod infectios acut (raceala de sezon), zbor cu avionul recent, urcarea la inaltime si expunerea la o variatie presionala.


Examenul otoscopic sau otomicroscopic va descrie aspectul de otita seroasa, timpan mai mat, fara repere luminoase, lichid in urechea medie


Audiograma tonala liminara va descrie hipoacuzie de transmisie unilaterala sau bilaterala.


Impedancemetria evidentiaza gradul de mobilitate al membranei timpanice si valoarea presiunii din urechea medie. Examenul videoendoscopic nazal – este o etapa diagnostica extrem de importanta in otita seroasa, pentru ca poate preciza cauza obstructiei trompei lui Eustachio

 

Permite vizualizarea foselor nazale (cu eventuale procese inflamatorii), a vegetatiilor adenoide (in special la copii) sau poate arata o tumora de nasofaringe (chist, tumora benigna sau maligna).


Examinarea videoendoscopica poate fi realizata cu tija rigida sau flexibila. Indiferent de metoda de examinare, ea reprezinta o etapa obligatorie in diagnosticul pozitiv si diferential al otitei seroase, fie ca este unilaterala sau bilaterala.

Tratamentul otitei medii seroase

 • Dezobstructia nasofaringiana este prima etapa a tratamentului si se realizeaza cu solutie nazala vasoconstrictoare, antiinflamator, mucolitic, antialergic.
 • Daca simptomatologia persista, se recomanda miringotomia cu insetie tub aerator, adica incizia timpanului, cu extragerea lichidului din urechea medie si montarea unui tub aerator care sa permita aerisirea urechii medii.
 • Adenoidectomie  (indepartarea polipilor)
 • Consult alergologic
 • Investigatii suplimentare adaptate patologiei care a determinat obstructia tubara.

Aceste tipuri de proceduri se efectueaza in clinica Medicover The Bridge, de catre Dr. Iulia Virgolici, medic specialist ORL.

 

Solicita o programare acum sau suna in call center la 021 9896.
Data publicării 04.10.2018