Oxitocina: hormonul iubirii si al atasamentului

Oxitocina mai este cunoscuta si sub denumirea de hormon al iubirii si al atasamentului datorita rolului pe care il are in reglarea proceselor fiziologice de nastere, alaptare si ingrijire materna. Mecanismele fiziologice prin intermediul carora oxitocina moduleaza comportamentele sociale implica o serie de circuite neuronale si de receptori situati la nivelul acestora. Prin intermediul studiilor desfasurate pana la momentul actula s-a demonstrat faptul ca oxitocina prezinta capacitatea de a creste impactul stimulilor sociali prin cresterea plasticitatii circuitelor interneuronale.
Oxitocina: hormonul iubirii si al atasamentului

Cuprins: 

Ce rol are oxitocina?

Oxitocina constituie un neuropeptid sintetizat la nivelul hipotalamusului cunoscut pentru actiunea sa reglatoare asupra contractilitatii uterului in timpul travaliului si declansarea lactatiei. Suplimentar, oxitocina este implicată în modularea la nivel cerebral ale anumitor comportamente care tin de grija parentala, recunoasterea sociala contribuind in acelasi timp la buna functionare a sistemului imunitar prin efectul sau antiinflamator si antioxidativ.

Efectele oxitocinei pot fi de asemeni corelate cu diferite contexte care tin de reproducere, traume psihice sau stres intelectual prelungit. Aceasta caracteristica a hormonului este data de proprietatile adaptative pe care le prezinta si care ii favorizeaza interactiunea cu o alta molecula peptidica regasita la nivelul organismului uman - vasopresina.

Oxitocina reprezinta primul hormon care a fost descris din punct de vedere biochimic si sintetizat in conditii de laborator pentru a trata diferite patologii de tipul depresiei postpartum, schizofreniei, tulburarilor de spectru autist, anxietatii si stresului post traumatic.

Beneficii pentru sanatate ale oxitocinei

Principalele beneficii ale oxitocinei pentru organism sunt reprezentate de:

  • Capacitatea de diminuare a stresului
  • Reducerea valorilor tensionale si ale cortizolului
  • Promovarea proceselor de crestere si de vindecare.
  • Cresterea libidoului
  • Generarea atasamentului romantic
  • Gezvoltarea comportamentului matern
  • Stabilirea legaturilor la nivel social.

Crearea legaturilor sociale este esentiala pentru supravietuirea oricarei specii deoarece asigura protectie individului in fata pericolelor si sustine buna dezvoltare a creierului. Persoanele cu deficit de oxitocina prezinta tendinta de autoizolare sociala care favorizeaza instalarea tulburarilor psihice de tipul depresiei si gandurilor suicidale. Oxitocina ajuta la cresterea respectului de sine si este implicata in stabilirea legaturilor de atasament si incredere in raport cu alte persoane din anturaj.

Administrare oxitocina in travaliu

In timpul travaliului presiunea exercitata de catre fat la nivelul cervixului genereaza aparitia de impulsuri nervoase care stimuleaza eliberarea de oxitocina de la nivelul hipotalamusului. La nivel circulator, hormonul determina cresterea intensitatii si frecventei contractiilor uterine si sinteza secundara de prostglandine cu efect sinergic asupra musculaturii uterine. Aceste efecte ale oxitocinei au ca scop diminuarea efortului depus de gravida in timpul travaliului facilitand nasterea naturala.

Oxitocina sintetica este administrata la recomandarea medicului obstetrician pentru a induce contractiile uterine in stadiile incipiente ale travaliului sau pentru a grabi nasterea fiziologica in timpul celui de-al treilea stadiu al travaliului. Oxitocina se  leaga specific de anumiti receptori situati la nivelul celulelor miometrului care genereaza eliberarea de calciu intracelular cu aparitia contractiilor. Dupa administrarea intravenoasa, efectele oxitocinei se instaleaza de regula in aproximativ 30 de minute, in anumite situatii medicul obstetrician putand recomanda utilizarea concomitenta de prostglandine pentru “inmuierea” (dilatarea) colului uterin.

Efecte secundare oxitocina

Studiile desfasurate pana in prezent au demonstrat faptul ca in anumite situatii, oxitocina administrata in primele doua stadii ale travaliului sunt mai frecvent asociate cu pierderi sangvine importante ale mamei si cu necesitatea de administrare a transfuziilor de sange imediat dupa nastere.

Desensibilizarea la oxitocina se instaleaza de obicei la 4.2 ore de la administrarea intravenoasa si se manifesta prin scaderea raspunsului generat de organism in ultima parte a travaliului la actiunea de stimulare a acesteia. Aceste riscuri legate de administrarea intravenoasa de oxitocina sintetica sunt luate in considerare cu atentie de catre medicul ginecolog pentru a preveni eventuale complicatii nedorite in timpul nasterii.

Riscul de sangerare dupa administrarea de oxitocina in timpul primelor 2 stadii de evolutie ale travaliului este inconstant intalnit, fiind influentat de o serie de factori care tin de:

  • Varsta gestationala (in saptamani de sarcina)
  • Dimensiunile fatului
  • Prezenta sau absenta unei epiziotomii sau rupturi de perineu in antecedent
  • Numarul de nasteri anterioare ale mamei
  • Varsta mamei.

Administrata prea rapid sau in cantitati crescute pentru a induce travaliul, oxitocina poate genera aparitia rupturii uterine, astfel incat se recomanda utilizarea cu precautie a acesteia, numai la recomandarea medicului obstetrician.

Reactiile alergice secundare administrarii de oxitocina sintetica sunt rar intalnite si includ eruptii tegumentare si edem al fetei si al cailor respiratorii superioare care poate fi insotit de dificultati respiratorii.

Oxitocina administrata in timpul travaliului poate ajunge in circulatia sangvina a nou-nascutului determinand in anumite situatii o serie de manifestari cu potential de evolutie nefavorabila care includ:

  • Tulburari ale rirmului cardiac
  • Icter neonatal
  • Crize epileptice
  • Dificultati respiratorii
  • Afectare oculara.

In majoritatea cazurilor insa, beneficiile utilizarii acestui hormon pentru a facilita nasterea naturala depasesc ricurile de aparitie ale complicatiilor la nou-nascut, aceste aspecte fiind explicate in detaliu gravidei inainte de inceperea tratamentului.

Cand este recomandata administrarea de oxitocina?

Administrarea oxitocinei in ultima parte a travaliului sau imediat dupa nasterea vaginala are ca scop facilitarea expulziei placentare, diminuarea riscului de hemoragie (ca urmare a dezlipirii de placenta) si a retentiei placentare. In afara indicatiilor reprezentate de travaliu, oxitocina poate fi administrata dupa nastere pentru stimularea lactatiei si pentru a diminua manifestarile depresiei postpartum la femeile care au fost diagnosticate cu aceasta afectiune. In anumite situatii, hormonul poate fi utilizat și în scop terapeutic pentru finalizarea unei pierderi spontane de sarcina cu retentie de fat.

Oxitocina sintetica poate fi utilizata ca metoda de tratament la persoanele care prezinta frigiditate (hormonul are ca efect cresterea libidoului si favorizeaza obtinerea orgasmului), in managementul medicamentos al autismului si al starilor de stres posttraumatic. Administrata sub forma de spray intranazal, oxitocina traverseaza bariera hematoencefalica si are rol de neuropeptid anxiolitic diminuand intensitatea episoadelor de anxietate la persoanele diagnosticate cu tulburare de stres posttraumatica.

Nivel de oxitocina prea scazut/ ridicat

Sinteza insuficienta de oxitocina prelungeste perioada de travaliu la gravide si creste riscul de aparitie al complicatiilor legate de hipoxie la nou nascut, iar dupa nastere poate genera lactatie insuficienta, impiedicand alimentarea la san a sugarului. In afara travaliului si periodei postpartum, sinteza deficitara de oxitocina este asociata cu aparitia sau agravarea tulburarilor de spectru autist si depresie, manifestate in mod frecvent prin alienare sociala si scaderea stimei de sine.

Nivelurile serice crescute ale oxitocinei pot favoriza hiperplazie benigna de prostata in cazul persoanelor de sex masculin, mai ales dupa varsta de 60 de ani, insa mecanismele patologice care explica acest fenomen nu au fost elucidate pe deplin.

Oxitocina moduleaza comportamentul uman prin efectul sau de stimulare cerebrala la nivelul ariilor corticale implicate in aparitia sentimentului de empatie, atasament si incredere in relatie cu alte persoane din anturaj. Majoritatea studiilor neurostiintifice actuale desfasurate cu privire la efectele benefice ale oxitocinei indica faptul ca acest neuropeptid favorizeaza cresterea si amplificarea activitatii cerebrale cu privire la diverse contexte sociale care genereaza amintiri pozitive si asociaza comunicarea pozitiva cu alte persoane.

 

Referinte:

Data publicării 17.10.2023
Data ultimei actualizari 07.11.2023