Totul despre ora magica | Dr. Neonatolog Cristina Coman, Maternitatea Medicover

Ce inseamna ora magica, ce beneficii are pentru mama si nou-nascut? Conceptul de „Golden Hour” este din ce in ce mai popular, dorit si solicitat de catre viitoarele mamici. Ora magica, ora de aur sau ora sacra la nastere cum mai este denumita, se refera la primele 60 de minute din viata nou-nascutului. Dupa expulzie, urmatoarea ora sau chiar mai mult de o ora reprezinta acel interval benefic, ce are ca rol facilitarea, crearea legaturii dintre mama si copilul nou-nascut.
Totul despre ora magica | Dr. Neonatolog Cristina Coman, Maternitatea Medicover

Afla mai multe despre ce presupune ora magica, cum se desfasoara pas cu pas, ce se intampla cu ora magica in cazul nasterii prin cezariana si cand nu este posibila, de la doamna dr. Cristina Coman, medic primar pediatru si specialist neonatolog, coordonatoarea sectiei de neonatologie din cadrul Maternitatii Medicover.

Cuprins

Cum decurge ora magica?

Cum decurge aceasta ora magica? In cazul nasterii normale, fara complicatii, cand atat mama, cat si bebelusului se simt bine, nou-nascutul este pozitionat pe abdomenul mamei, iar ulterior pe toracele mamei.

Pentru un scurt interval de timp, un minut sau poate doua minute, nou-nascutul este inca atasat de cordonul ombilical pentru a facilita clamparea intarziata a acestuia. Clamparea intarziata avand la randul ei multiple beneficii pentru nou-nascut, date de volumul sangvin suplimentar adus nou-nascutului atat ca volum, cat si la nivel de compozitie - hematii, rezerva de fier si celule stem.

Dupa clamparea cordonului, copilul este pozitionat pe toracele mamei, piele pe piele, acoperit cu o paturica calda, avand grija ca tegumentele sa fie sterse inainte deoarece prin tegumentele umede, caldura se pierde foarte usor.

Nou-nascutul sta in uter la o temperatura de 37, chiar si 38 de grade, apoi iese in mediu neprietenos, in care chiar si in plina vara cand avem temperaturi ridicate, nou-nascutul tot trebuie sa se adapteze termic, iar in aceasta pozitie se securizeaza si se mentine temperatura copilului. De asemenea, pozitionarea nou-nascutului pe pielea mamei inlatura stresul termic al celui mic.

Ora magica pas cu pas

Ora magica are mai multe stadii ce urmaresc instinctul nou-nascutului, stadii care este bine sa fie parcurse pas cu pas:

  • Prima respiratie si plansului nou-nascutului - practic nou-nascutul respira, patrunde aer in plamani, aerul impinge lichidul care a fost in plamani.
  • Urmeaza o perioada in care nou-nascutul se relaxeaza. El a facut acest mare efort de a-si initia respiratia si se odihneste un pic. Odihna nu dureaza foarte mult, dar realmente nou-nascutul sta pe toracele mamei, cu ochisorii inchisi, respira regulat, manutele sunt relaxate, palmuta deschisa. In acest moment participantul, medicul neonatolog poate sa evalueze nou-nascutul si sa acorde scorul Apgar.
  • Trezirea nou-nascutului are loc la 3-5 minute din momentul nasterii. Tot atunci, medicul poate observa acea reactivitate a nou-nascutului - acesta incepe sa se miste si incepe sa ne prezinte si partea motorie, tonusul.
  • In cea de-a 4-a etapa, de activare - aceste miscari care sunt doar simulate la trezire, incep sa devina mai sustinute, incepe sa isi miste mai bine buzitele, chiar simuleaza suctiunea, isi misca umerii activ, deschide ochisorii, priveste.
  • Urmeaza un nou stadiu de odihna pentru ca a obosit. S-a trezit, s-a activat si se odihneste. Trebuie sa il lasam sa se odihneasca. Uneori, aceste stadii de activare si de odihna alterneaza. Se poate sa se miste si iar sa se odihneasca, iar sa se miste, iar sa se odihneasca.
  • Dupa aproximativ 35 de minute de la momentul nasterii, copilul incepe sa se „tarasca” catre san, sa isi caute sursa de hrana, miscare conditionata de mirosul care vine din zona mamelonului si a areolei mamare, acolo fiind niste glande, glande care au un miros similar cu lichidul amniotic. Atunci nou-nascutul vine catre sanul mamei, se taraste catre sanul mamei, incepe sa faca cunostinta cu sanul mamei. In aceasta miscare de tarare a nou-nascutului catre san, mamei i se descarca hormoni, oxitocina care ajuta pe de-o parte la impingerea laptelui din glanda mamara, ejectia laptelui, iar pe de alta parte contribuie si la contractia uterului.
  • Odata ajuns in zona sanului, incepe familiarizarea cu zona, incepe sa linga, sa miroasa, chiar sa prezinte aceste miscari de suctiune, sa atinga tegumentele mamei din zona sanului.
  • Dupa care, urmeaza etapa mult asteptata de catre toate mamele, atasarea la san si primul supt. Este foarte ciudat cu nou-nascutul stie sa se duca catre san, stie sa prinda sanul, deci nu trebuie neaparat sa-l ajutam, nu trebuie neaparat sa-l impingem catre san. Cand credeti ca se intampla treaba asta? Aproximativ la 45 de minute - o ora de la momentul nasterii. Deci nou-nascutul, imediat dupa nastere, nu vrea neaparat sa suga, nou-nascutul trebuie sa se obisnuiasca, sa isi parcurga drumul catre masa.
  • Dupa primul supt, prima lui masa, urmeaza o perioada de circa o ora, o ora si jumatate in care din nou se odihneste. Aceasta reprezinta ultima etapa a orei magice.

Este important ca ora magica sa se desfasoare normal, sa lasam nou-nascutul, sa lasam mama si sa le permitem sa se cunoasca si sa se dezvolte acea dragoste, dragoste care s-a ivit inca din viata intrauterina.

Nu vrem sa agresam nou-nascutul prin examinari, prin recoltari, prin administrari de vaccinuri in aceasta ora.

Beneficiile orei magice pentru mama si nou-nascut

  • Crearea legaturii mama-copil, un beneficiu comun pe care nu putem sa il negam si nu putem sa il minimalizam.
  • Pentru nou-nascut ora magica contribuie la echilibrarea functiilor vitale mult mai repede – nou-nascutul isi mentine o temperatura buna (asigura reglarea temperaturii), isi regleaza pulsul, isi regleaza respiratia, isi regleaza tensiunea, isi regleaza chiar si glicemia, practic, parametrii foarte importanti sunt reglati printr-o simpla manevra, aceea de a avea contact cu pielea materna.
  • Nou-nascutul pozitionat pe toracele mamei aude bataile cordului matern, exact ceea ce a simtit si a auzit in toata viata lui intrauterina, in toata dezvoltarea lui de 9 luni, le mentine si postnatal. Acesta fiind un factor in plus de diminuare a stresului adaptativ resimtit de nou-nascut pentru care nu este usor sa treaca de la confortul si siguranta uterului matern, la mediul inconjurator, neprielnic si neprietenos.
  • Pe langa beneficiile imediate de adaptare din punct de vedere al functiilor vitale: respiratie, alura ventriculara, tensiune, exista si beneficii pe termen lung. S-a observat ca nou-nascutul care benefiaciaza de aceasta ora magica are un somn mai linistit si o dezvoltare aparent mai buna. Astfel, dezvoltarea si fizica si psihica a nou-nascutului care beneficiaza de acest contact cu pielea mamei, este avantajata.
  • Un copil nascut prematur, tinut la piept, piele pe piele, se dezvolta mult mai bine sustin studiile.
  • Beneficiile materne, asa cum am mai spus, sunt legate de secretia de hormoni - oxitocina si prolactina favorizeaza instalarea lactatiei, expulzia laptelui din san si contractia uterului.
  • Prin productia hormonilor mentionati anterior, scade adrenalina, hormonul de stres care a fost la cote maxime in momentul expulziei, permitand mamicii sa se linisteasca.
  • Un alt beneficiu matern ar fi diminuarea frecventei depresiei post-natale multumita acestui prim contact cu nou-nascutul.
  • Unele studii sustin ca inclusiv perceptia durerii este diminuata atat in cazul mamei, cat si in cazul copilului.

Nasterea prin cezariana si ora magica

Nasterea pe cale naturala este cea mai potrivita pentru efectuarea orei magice fara probleme. Practic se produce expulzia, se pozitioneaza nou-nascutul pe abdomenul mamei, se clampeaza cu intarziere, este foarte usor, mai ales ca in sala de nasteri, recomandarea este sa fie putin mai cald, sa fie placut pentru nou-nascut.

Nasterea prin operatie de cezariana are loc intr-un mediu total neprietenos din punct de vedere termic pentru nou-nascut. Din cauza normelor, in sala de operatii este mult mai frig. Mama este sub influenta anestezicelor si atunci nu mai este in acea stare aproape fiziologica. Acesta este motivul pentru care in cazul operatiei de cezariana, ora magica nu poate sa decurga la fel.

Desi regula este ca nou-nascutul sa fie pus pe pieptul mamei imediat cum se naste, acesta ora magica poate fi „mutata” la un interval de timp, dupa ce mama este scoasa din blocul operator si are capacitatea sa se bucure de ora magica. Astfel, contactul piele pe piele poate fi facut si cu intarziere, beneficiile sunt similare, nou-nascutul are avantaje asemanatoare.

Totodata, este important de mentionat ca si tatal poate sa suplineasca rolul mamei apropo de contactul piele pe piele. Tatal poate sa tina nou-nascutul pana cand mama vine din sala de operatii, pe pielea sa, in aceleasi conditii, exceptand bineinteles partea cu alaptarea. Dar contactul piele pe piele, crearea echilibrului termic, stabilizarea respiratiei, cordului, tensiunii, acestea sunt posibile chiar si pe pielea tatalui.

Cuplul mama-tata beneficiaza cam de aceeasi incarcatura microbiologica, prin urmare, nou-nascutul nu primeste de la mama imediat, dar primeste de la tata. Cand mama revine in salon si este in conditiile in care sa primeasca nou-nascutul, poate sa inceapa ora magica, care include de data aceasta si primul supt. Sunt situatii in care este contraindicata alaptarea, dar totusi se poate realiza ora magica.

Suportul echipei medicale

Ce rol au cadrele medicale? Medicul obstetrician pozitioneaza nou-nascutul pe abdomenul mamei, asistenta si medicul de neonatologie evalueaza nou-nascutul, evalueaza starea la nastere, e foarte importanta starea la nastere - daca copilul respira, are o culoare normala a pielii, are un tonus bun sau nu, sunt aspecte foarte importante.

Afla mai multe despre ingrijirea nou-nascutului in maternitate

Dupa care se fac ingrijirile minime, stergerea prin tamponare a tegumentelor, acoperirea lor cu scutece calde/ paturica, pozitionarea capului copilului pe lateral, ca sa permita respiratia, eliberarea cailor respiratorii deoarece uneori exista secretii ce nu permit o respiratie corecta, si atunci se sterg cu blandete fata, narinele si gurita.

In situatia in care nou-nascutul nu are o coloratie fireasca a pielii, nu respira corect, atunci intrerupem ora magica, preluam nou-nascutul pe masa pregatita de reanimare si ii oferim primul ajutor si ingrijirile necesare, in asa fel incat starea nou-nascutului si viitorul lui sa nu fie afectate. Stim foarte bine ca hipoxia cat de mica poate sa genereze sechele si atunci nu riscam cu nimic.

Cand nu este posibila ora magica?

Exista situatii in care ora magica nu este posibila, sunt situatii limita, cand viata copilului este in pericol. In situatiile amenintatoare de viata se intrerupe ora magica sau se sisteaza ora magica daca:

  • Nou-nascutul trebuie sa fie reanimat
  • Respiratia nou-nascutului trebuie sustinuta prin diverse sisteme
  • Exista malformatii
  • Exista afectiuni materne sau starea sanatate a mamei nu permite (are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta ori de efectuarea unor proceduri medicale spre exemplu).

 

Este esential pentru parinti sa inteleaga ca ora magica este benefica, creeaza legatura dintre mama si copil, dar ca sa avem un beneficiu real, trebuie in primul rand sa fie sanatosi amandoi.

 

Consultant Medical Dr. Cristina Maria Coman
Data publicării 13.04.2023
Data ultimei actualizari 18.04.2023