Despre ingrijirea nou-nascutului in maternitate cu Dr. Neonatolog Cristina Coman. Scurt ghid pentru parinti

Nasterea unui copil reprezinta un moment special si unic pentru orice familie, dar de cele mai multe ori poate fi si o perioada foarte stresanta, marcata de neliniste si confuzie, mai ales daca parintii se afla la primul copil. Atunci cand parintii primesc informatii corecte si detaliate despre ce se intampla cu cel mic din momentul nasterii si pana la externarea din maternitate, de ce sunt necesare examinarile si evaluarile nou-nascutului, inteleg mai bine nevoile si comportamentul acestuia, putand lua decizii informate.
Despre ingrijirea nou-nascutului in maternitate cu Dr. Neonatolog Cristina Coman. Scurt ghid pentru parinti

Cuprins

Daca medicul ginecolog-obstetrician este esential in monitorizarea sanatatii gravidei si a fatului, dupa nastere, neonatologul este cel responsabil pentru monitorizarea si ingrijirea nou-nascutului in primele zile si saptamani de viata, ajutandu-l sa se adapteze la mediul extrauterin. Tot medicul specialist neonatolog este cel care efectueaza evaluari si teste pentru a verifica sanatatea micutului, ajuta la diagnosticarea si tratarea unor conditii medicale precum hipoglicemia sau intervine cu recomandarea terapiei, daca este cazul, in crizele fiziologice ale nou-nascutului, asa cum este icterul.

Pe langa suportul medical asigurat nou-nascutului, medicul neonatolog poate fi un real sprijin pentru parinti, oferind recomandari avizate cu privire la ingrijirea nou-nascutului si informatii despre alimentatie, somn si dezvoltarea copilului in primele saptamani de viata. Informarea medicala ii ajuta sa fie mai increzatori, sa simta ca detin controlul si sa isi asume rolul parinte cu mai multa usurinta. Afla mai multe despre Primele zile acasa cu nou-nascutul | Recomandarile medicului neonatolog

Evaluarea nou-nascutului dupa nastere

De obicei se lasa copilul aproximativ un minut, abia apoi se penseaza cordonul ombilical. Este recomandata clamparea intarziata a cordonului ombilical, studiile spun ca un minut este suficient, nu 5 minute, nu 10 minute. In acel minut, cat sta pe pieptul si burtica mamei, se apreciaza acel scor APGAR care are la baza cinci parametri ce sunt evaluati de la 0 la 2, dupa care se mai evalueaza inca o data la 5 minute. Daca nou-nascutul a obtinut un APGAR mic, se continua evaluarea din 5 in 5 minute.

Ce conteaza foarte mult? Prognosticul la distanta il reprezinta starea la nastere si APGAR-ul la 5 minute. APGAR-ul la 1 minut nu este foarte important pentru prognosticul pe termen lung.

Consultul prenatal

La consultul prenatal noi le pregatim pe mame pentru momentul nasterii. Este important sa stie de ce iau copilul si il examinez. Eu ca medic pot sa evaluez nou-nascutul si pe burtica mamei, insa corect este sa il examinez pe o radianta. Este un examen care nu dureaza mai mult de 5 minute, ulterior il ofer in siguranta mamei pentru continuarea orei magice.

Eu sustin ca este bine ca mama sa fie informata, sa i se explice faptul ca in neonatologie timpul este crucial, trebuie sa faci lucrurile foarte repede, nu ai acelasi timp ca la pacientul adult, nici macar ca in cazul pacientilor pediatrici. La nou-nascut trebuie sa actionezi cu rapiditate deoarece starea copilului se modifica extrem de repede de la bine la rau.

Astazi sursele de informare pentru parinti sunt multiple si de multe ori parintii prefera site-urile cu discutii intre mamici si primesc tot felul de informatii deformate. Aceste informatii sunt foarte penetrante, chiar daca nu au suport stiintific, faptul ca sunt diseminate pe o multime de pagini, ii determina pe parinti sa le aprecieze ca fiind corecte, validate din punct de vedere medical.

Este motiv pentru care in discutiile prenatale incerc sa demontez diferite mituri. Inteleg dorintele mamei, insa este datoria mea sa ii ofer informatia medicala, stiintifica.

Administrarea vitaminei K dupa nastere

Vitamina K se administreaza imediat dupa nastere pentru prevenirea bolii hemoragice a nou-nascutului. Boala hemoragica este cauzata de imaturitatea hepatica deoarece nu sunt suficienti factori de coagulare dependenti de aceasta vitamina K. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca alimentatia naturala, alaptarea, nu inseamna sa nu ii mai dau nimic pe langa, laptele matern este cel mai bun aliment, dar are si niste mici lipsuri, spre exemplu faptul ca este sarac in vitamina K si vitamina D.

Medic neonatolog versus medic pediatru

Prima luna de viata a copilului apartine neonatologului, mai exact, primele 28 de zile de viata, dupa care este preluat de catre medicul pediatru. Pediatria include neonatologia, este o fiica a pediatriei, practic, atunci cand te formezi ca pediatru, te formezi pentru abordarea pacientului de de la 0 pana la 18 ani. Cele doua specialitati au particularitati lor, insa se afla in stransa legatura, „merg” impreuna, duci copilul pana nu mai are nevoie de tine, cand devine pacient adult.

Examenul clinic general al nou-nascutului

Neonatologia se bazeaza pe inspectie, trebuie sa stii sa observi nou-nascutul, starea lui generala, aspectul copilul spune de foarte multe ori cand acesta nu este bine.

Semnele urmarite de catre medic sunt:

  • Sa respire bine
  • Sa ii bata bine inima
  • Sa evalueze care este nivelul icterului
  • Sa evalueze aspectul ombilicului
  • Gradul de hidratare
  • Urina si scaunele sa aiba un aspect normal
  • Sa stie cum mananca, daca suptul este activ, sustinut, daca s-a instalat lactatia. In functie de acestea, medicul poate sa recomande modalitatea de alimentatie, cantitatea, daca este necesara ori nu suplimentarea cu formula.

Daca este prezenta criza genitala la nou-nascut sa atraga atentia parintilor asupra acesteia si asupra semnalelor de alarma. Tumefactia sanilor, daca se inrosesc, inseamna ca ceva nu este in regula. In mod normal tumefactia fara modificarea tegumentelor este normala fiind datorata transferului de hormoni de la mama catre copil.

 

O relatia stransa bazata pe comunicarea clara si eficienta intre parinti si medicul neonatolog aduce o contributie semnificativa in buna ingrijire a nou-nascutilor, stabilind premise favorabile pentru o dezvoltare armonioasa a copilului.

 

Consultant Medical Dr. Cristina Maria Coman
Data publicării 15.03.2023