Primele zile acasa cu nou-nascutul | Recomandarile medicului neonatolog

Primele zile acasa cu nou-nascutul se pot arata coplesitoare pentru tinerii parinti, mai ales daca se afla la primul copil. A mancat suficient? Trebuie sa manance la 3 ore? De ce nu doarme? De ce plange? Cum ingrijesc corect bontul ombilical? Ii fac baie zilnic? Cand sa ies cu nou-nascutul afara? Sunt cateva intrebari pe o lista lunga de preocupari ale proaspetilor parinti. Accesul la un numar urias de informatii disponibile pe internet, unele validate stiintific si medical complet ori partial, altele simple mituri transmise din generatie in generatie, impovareaza si mai tare mamele care se vad obligate sa filtreze toata informatia pentru a lua cea mai potrivita decizie pentru puiul lor.
Primele zile acasa cu nou-nascutul | Recomandarile medicului neonatolog

Echipa Medicover vine in sprijinul parintilor cu cele mai importante recomandari despre ingrijirea nou-nascutului dupa iesirea din maternitate. Doamna dr. Cristina Coman, medic primar Pediatru si specialist Neonatolog, coordonatoare a sectiei de neonatologie din cadrul Maternitatii Medicover ne explica, pe larg, raspunsurile la cele mai presante intrebari din primele saptamani de viata ale copilului:

Cuprins

 

Pentru inceput, sa clarificam indoiala si confuzia parintilor care se intreaba, in mod intemeiat, de ce astazi afla in maternitate ca pozitia de somn sigura pentru nou-nascut este pe spate, in timp ce bunica copilului ii indeamna sa il culce pe burta, asa cum i-a spus ei medicul in trecut, si asa cum si-a crescut ea copii.

Practicile si recomandarile medicale sunt direct influentate si modelate de cercetarile, studiile, disponibile la un moment dat. Protocoalele medicale nationale si internationale si ghidurile clinice se actualizeaza in permanenta, avand la baza ultimele studii si cercetari stiintifice din domeniul medical.

Statul non-stop la san dauneaza cu ceva nou-nascutului?

Statul prelungit la san nu dauneaza nou-nascutilor si bebelusilor, insa este bine ca ei sa aiba un program. Program nu in sensul strict sau absolut al cuvantului, ci mai degraba, sa aiba in vedere o ciclicitate. Nou-nascutul trebuie sa fie alaptat, apoi stomacelul sa digere laptele, sa se odihneasca, apoi sa isi reia acest ciclu.

Daca mama ofera sanul in continuu, in momentul in care nou-nascutul sta la san, desi nu suge activ, in stomac tot mai ajunge si putin lapte. Ingestia de lapte in mod continuu, chiar si in cantitati mici, implica si componenta de digerare, stomacul fiind astfel solicitat intens.

De asemenea, merita mentionat faptul ca - compozitia laptelui matern difera in functie de momentul suptului. La inceput, laptele matern este apos si are si continut ridicat de lactoza, el potoleste setea copilului, pentru ca ulterior sa devina satios. Satietatea laptelui matern este data de grasimile din profunzimea glandei, astfel ca pe masura ce se goleste sanul, nou-nascutul va primi un lapte mai gras, care il va satura, oferind senzatia de satietate.

Totodata, perpetuarea cultului plange - ii este foame, nu ajuta. Copilul poate plange si din alte cauze, poate plange pentru ca il doare burta, poate ca este prea cald, poate il strange o hainuta, plange ca i-a amortit o manuta, pentru ca da, si lor le pot amorti membrele atunci cand stau intr-o pozitie incorecta sau in aceeasi pozitie pentru mai mult timp.

Cum stim ca este necesar sa oferim supliment de lapte praf? Despre scaderea fiziologica in greutate

Primul semn ca este nevoie de suplimentarea cu lapte praf este ca nou-nascutul nu „creste ” cum trebuie, nu ia in greutate. In mod normal, nou-nascutii au o scadere fiziologica in greutate in primele doua, trei zile de dupa nastere.

De ce apare scaderea fiziologica in greutate dupa nastere? Exista mai multe pierderi decat aport alimentar, in conditiile in care aportul alimentar este limitat de capacitarea gastrica redusa a nou-nascutului.

Capacitatea gastrica foarte mica nu permite supraalimentarea pentru a compensa pierderile prin:

  • eliminare de urina si de materii fecale
  • pierderile insensibile la nivelul pielii - pielea are o suprafata foarte mare, iar la nivelul ei se pierd foarte multe lichide.
  • lichidele se pierd si prin respiratie.

Punand in balanta pierderile si capacitatea gastrica a nou-nascutului, este evident ca nu se poate ajunge la un echilibru, prin urmare, nou-nascutul are aceasta scadere fireasca in greutate care nu reprezinta motiv de ingrijorare.

Dupa trei, patru zile, treptat, capacitatea gastrica a nou-nascutului creste, de regula cu circa 10 ml pe zi, timp in care si mamei i se instaleaza lactatia intr-o cantitate suficienta, iar nou-nascutul incepe sa ia in greutate. Atunci cand nou-nascutului nu ia in greutate, si nu reuseste sa isi recupereze greutatea de la nastere in aprox. doua saptamani, acesta este un semn ca sugarul nu este alimentat suficient. Fie exista o hipogalactie – o secretie lactata insuficienta a mamei, fie copilul nu suge corect, fie nu are putere sa suga, nu suge sustinut, cauzele sunt multiple.

Alte situatii in care este recomandata suplimentarea cu lapte praf ar fi: icter intens, intarzierea instalarii lactatiei, deshidratare nou-nascut, hipoglicemia neonatala. In categoriile de risc pentru aparitia hipoglicemiei intrand copiii macrosomi (cu greutate mare la nastere), copiii mamelor cu diabet, copiii care nu au crescut suficient in uter – cu intarziere de crestere intrauterina.

Ce se intampla in caz de hipoglicemie la nou-nascut? In functie de valoarea glicemiei, fie se incearca corectarea cu alimentatie prin suplimentarea cu formula, fie se apeleaza la perfuzie.

In cazul icterului sever, prin hidratarea copilului scade nivelul bilirubinei responsabil de aparitia icterului. Orice om deshidratat concentreaza componentele sangelui, inclusiv aceasta bilirubina. Bilirubina se elimina prin produsele biologice, daca nou-nascutul nu primeste suficient lapte, nu urineaza suficient, nu are scaun, deci nu curata corpul de componentele pe care trebuie sa le elimine, astfel incat sa depaseasca icterul neonatal.

Este icterul o problema ingrijoratoare? De ce a facut icter?

Icterul la nou-nascut intra in categoria crizelor fiziologice, este normal ca nou-nascutul sa faca icter.

In viata intrauterina exista foarte multe globule rosii, eritrocite, din cauza faptului ca fatul traieste intr-un mediu de usoara hipoxie, apoi, dupa nastere, cand se oxigeneaza bine, el nu mai are nevoie de acesti transportori in excedent, de eritrocite, astfel ele se distrug in cantitate foarte mare, si elibereaza bilirubina care face sa apara icterul - coloratia in galben a pielii si mucoaselor. Icterul se numeste fiziologic tocmai pentru ca este normal si pentru ca se intalneste la majoritatea nou-nascutilor.

Cum stim ca nou-nascutul suge eficient? Semnele deshidratarii la nou-nascut

Sunt mai multe semne, spre exemplu si mesele prelungite, care dureaza peste 40 de minute, pot constitui un indiciu ca nou-nascutul nu mananca suficient. In mod normal, un copil trebuie sa isi termine masa intr-un sfert de ora, 20 de minute, acceptat ar fi maxim 40 de minute de stat la san.

Insa principalul semn ca nou-nascutul nu suge efecient este ca nu a recuperat greutatea de la nastere nici dupa 2 saptamani de viata.

In primele zile de viata ale copilul apar semne de deshidratare, concret, pe langa scaderea in greutate, sunt prezenti si alti indicatori – aspectul copilului cu mucoase si tegumente uscate, nu urineaza suficient, urina este concentrata, cu foarte multe saruri. Aici este vorba, de fapt, despre acei urati de care se sperie mamicile si spun ca a facut copilul cu sange, de fapt “sangele” reprezinta sarurile filtrate in pampers. Pampersul functioneaza ca o hartie de filtru, prin care atunci cand trece jetul, el cerne si raman sarurile la suprafata, avand aspect de pilitura de caramida. Petele rosiatice sunt in esenta, sarurile din urina si inseamna ca bebelusul probabil nu consuma suficiente lichide.

Nou-nascutul trebuie sa manance din 3 in 3 ore?

Recomandarea este ca bebelusul sa fie alaptat la cerere, insa, pe masura ce trece timpul, mama poate observa ca in general, copilul isi va face „propriul program de masa” cam la 3 ore.

Sa nu uitam insa ca la sugar, alaptarea inseamna acoperirea nevoii de foame si de sete, deopotriva. A nu se confunda setea, cu foamea. Copilul care mananca de foame, mananca bine, mananca la ambii sani, iar acela este un supt de foame. Intre doua supturi de foame, in general cam la 2 ore, 2 ore si jumatate, 3 ore, chiar si 4 ore, depinde cat a mancat anterior, daca ii mai este sete, poate da semne ca ar vrea sa fie pus la san, acela este suptul de sete, fiind foarte scurt ca si durata.

Este important pentru proaspetele mamici sa inteleaga ca nou-nascutul mananca des, ii oferi la cerere, insa alimentatia copilului si suzetatul toata ziua la san sunt doua lucruri distincte. Copilul trebuie sa aiba si alte „activitati”, nu doar statul non-stop la san, el trebuie sa doarma, sa elimine continutul stomacului, este acea ciclicitate mentionata anterior.

Nou-nascutul trebuie sa doarma pe spate sau pe o parte?

Acum peste 28 de ani recomandarea medicilor era ca nou-nascutii sa doarma pe burta, atunci toti parintii puneau copiii pe burta la somn.

Ulterior, studiile au scos la iveala ca dormitul pe burta este un factor de risc pentru sindromul mortii subite la sugari si ca pozitia de somn care previne acest accident este pe spate. Copilul doarme pe o saltea dura, dreapta, bine igienizata, cu sistem de aerisire corect, si nu cu perne, protectii laterale, paturi groase in zona fetei.

Si aici este necesara o diferentiere, anume – nu putem exclude punerea copilul pe toate partile cata vreme el este supravegheat de catre parinti. Dar nesupravegheat, il punem preferential pe spate.

In ceea ce priveste prima luna de viata, eu recomand pozitia laterala, dar sustinuta, controlata, pentru a evita riscul ca acel copil care nu stie sa se intoarca singur, sa ajunga cu fata in jos catre suprafata patutului/ a suprafetei pe care este asezat.

Teama parintilor este ca asezat in pozitia lateral se va intoarce singur cu fata in jos si se va sufoca, de aceea insist pe lateral controlat, care implica acei suporti ce nu permit copilului sa se rastoarne pe burta. De asemenea, parintii trebuie sa supravegheze nou-nascutul, fie direct aflandu-se in preajma lui, fie indirect prin tot felul de sisteme folosite astazi – camere video, baby monitor etc.

Cand nou-nascutul este supravegheat, observat de un parinte, nu este expus riscului. De altfel, in perioadele de veghe, pozitia pe burta este recomandata pentru intarirea si dezvoltarea musculaturii spatelui, a celei din zona cefei, este un fel de kinetoterapie pentru micut.

El isi va consolida singur musculatura prin miscari venite de la sine, pentru ca se ridica sa priveasca ori pentru ca isi schimba pozitia capului.

Toaleta ochilor, nasului, gurii se face zilnic?

Doar daca este nevoie, se curata. De exemplu, nici noi, adulti, nu ne toaletam ochii zilnic, ne spalam pe fata pur si simplu, lucru pe care il facem si noi cu sugarul, il spalam pe fata in timpul baitei.

Tot la baie, de cele mai multe ori copilul stranuta, astfel elimina si secretiile din nas, isi curata deci si nasucul. Parintele intervine si curata nasul bebelusului doar cand este nevoie, fornaie, haraie, stranuta frecvent.

Gurita nou-nascutului nu se curata cu glicerina, glicerina deshidrateaza mucoasa si se foloseste in cazuri concrete. Glicerina este folosita ca si vehicul pentru alte substante, spre exemplu, in tratamentul unei stomatite micotice, caz in care se recomanda glicerina cu nistatina. Nistatina actioneaza asupra ciupercii, dar nistatina pulbere necesita o alta substanta in care sa fie suspendata, si acea substanta este glicerina.

Cat de cald trebuie sa fie in casa?

Intre 20 si 22 grade. Sfatul meu este ca in primele doua saptamani de viata sa fie chiar si peste 22, nu 27, dar poate sa ajunga si la 24. Literatura de specialitate spune ca abia dupa 2 luni de viata, bebelusul ajunge sa aiba un control al temperaturii corpului similar adultului.

Evident, exista si persoane care merg in maneca scurta la 0 grade pe strada, dar in mod normal la 0 grade merg cu geaca pe strada, folosesc o esarfa care sa acopere gatul samd. Daca mie imi este bine si ma simt bine in maneca scurta in casa la 22 de grade, si pe copil il imbrac intr-un costumas subtirel.

Invelim bebelusul la somn? Cum si cu ce?

Cum il invelim? Atentie mare cu paturile, sa nu si le traga pe ochi, sa nu se sufoce in paturi, in pernute si alte jucarioare lasate de parinti ori frati mai mari in patul sugarului si care nu au ce sa caute acolo.

Paturile groase care pot sa ocluzeze orificiile nazale, gura, sunt periculoase, cei mici se pot sufoca cu ele. Sunt indicate paturile tricotate, cu ochiuri, care permit aerului sa treaca. Apoi, copilul va da din manute, le poate trage peste fata, parintele trebuie sa aiba grija sa il inveleasca sub subtioara, astfel incat paturica sa nu ajunga la gat.

Cum ingrijim corect bontul ombilical?

Alcoolul este recomandat, il folosim si noi in maternitate pentru toaletarea ombilicului deoarece este un antiseptic foarte bun. In plus, are efect astringent si ajuta la mumificarea bontului. Eu recomand ca la fiecare schimb de pampers si dupa baie sa se faca toaletarea ombilicului cu alcool, si nu cu iod, cu betadina. Betadina este un produs cu iod, iodul se absoarbe cu mare usurinta prin pielea copilului si in cantitati prea mari nu face bine.

Atentie, toaletarea se refera in special la santul de detasare, zona de unde se va detansa ombilicul. Aceea este o zona umeda, un mediu in care prolifereaza germenii si necesita toaletare. Parintele trebuie sa invete unde sa stearga, sa nu stearga numai pielea si partea uscata a bontului, nu acolo se inmultesc germenii, ci fix in acel sant, pe care stergandu-l, il ajuti sa se usuce, deci sa se vindece mai repede.

Ce medicamente trebuie sa avem in casa?

Nu este necesar un raft de medicamente si produse de tot felul.

  • Pornim de la produsele de toaleta necesare, parintii au nevoie de alcool sanitar, comprese sterile, ser fiziologic, o pompita de nas ori de o sonda de nas cu care sa poata fi curatat nasucul.
  • Daca copilul nu are scaun – e bine sa avem supozitoare cu glicerina, eventual microclisme care sunt mult mai blande si mai eficiente.
  • Obligatoriu termometru, febra copilului nu se stabileste cu dosul palmei, cu buzele, doar cu termometrul.
  • Indicat ar fi niste supozitoare pentru scaderea febrei. Daca sun medicul in miez de noapte si recomanda jumatate de supozitor, este bine sa existe in casa.

Ii facem baie in fiecare seara?

Din punctul meu de vedere da, este un moment de relaxare pentru copil si totodata, de hidratare.

Imersia copilului in apa hidrateaza pielea copilului, deci nu trebuie sa folosim creme si alte lotiuni, ci pur si simplu sa tinem copilul in apa. Este bine sa il imbaiem zilnic, astfel capata si deprinderi sanatoase, deci baie in fiecare seara de mic. Evident ca daca intr-o seara suntem extrem de obositi sau cel mic pare sa fie indispus complet, nu este o tragedie daca sarim peste.

As vrea sa adaug si ca, mai ales la prima baie a nou-nascutului acasa, parintii sunt adesea stresati si crispati, inconstient pot face gesturi bruste, iar copilul simte si va fi nesigur, de aici si plansul la baie. Nou-nascutii, sugarii, reactioneaza prin plans, prin agitatie, poate l-am luat in brate prea rapid, l-am strans un pic pentru ca ni s-a parut ca aluneca, l-am imersat rapid si a venit in contact brusc cu apa, nu l-am lasat sa se obisnuiasca treptat, lent. Gesturile acestea pot declansa acel reflex Moro, reflex de imbratisare ce se incheie prin plans.

Reflexul Moro este un reflex datorat imaturitatii sistemului nervos si odata cu maturarea sistemului nervos, el dispare, in jurul varstei de 4 luni.

Cand iesim afara cu nou-nascutul?

Prima plimbare a nou-nascutului este chiar iesirea din maternitate, atunci cand merge acasa. Inainte erau vehiculate limite - vara incepand de la doua saptamani, iarna de la o luna, acestea erau recomandarile acum multi ani.

Astazi, se recomanda sa fie scos oricand permite temperatura (nu ploua, nu sunt temperaturi foarte scazute - ger, nu bate vantul rau etc) si treptat, nu 2 ore la a doua plimbare. Daca vremea nu o permite, pentru nou-nascut si aerisirea camerei este „un fel de plimbare” deoarece ia contact cu aerul.

Despre somnul afara, mai ales in sezonul rece, este bine de stiut ca sugarii adorm adesea afara la aer, iar in momentul in care dorm, ei nu produc caldura deoarece corpul produce caldura mai ales atunci cand este in miscare, cand cel mic se agita, in repaos ei „se racesc” mai usor, motiv pentru care este bine sa avem grija la hainutele de afara, sa ii imbracam corespunzator, adecvat, dar nu exagerat de gros deoarece copilul mic se poate supraincalzi cu usurinta daca se agita si nici nu ne poate comunica asta.

Patul bebelusului are nevoie de protectii?

La debutul vietii, patutul bebelusului nu are nevoie de protectii, este perioada in care parintele are nevoie si trebuie sa il vada, sa il observe, inclusiv din patul lui, protectiile doar obtureaza vederea. Protectiile se pot dovedi utile mai tarziu in viata copilului, atunci cand devine mobil, pentru a limita eventuale mici traumatisme. Cand sta in sezut, cand invata sa se ridice in picioare, poate sa se loveasca, insa in etapa de nou-nascut, cand parintele este cel care il intoarce de pe o parte pe alta, protectiile nu isi au rostul.

Care sunt semnele de alarma in cazul nou-nascutilor si bebelusilor?

Timpul de plans, cand plansul este inconsolabil, cand culoarea tegumentelor se modifica, cand varsa frecvent, refuza alimentatia, cand ii apare un miros neplacut la nivelul guritei, daca urina are un miros neplacut, daca scaunul are miros neplacut, daca isi schimba consistenta, daca apare sange in scaun, daca burtica se meteorizeaza (baloneaza) mai mult decat trebuie si daca face febra. De asemenea, daca are miscari anormale, repetitive, isi misca globii oculari anormal sau se uita intr-un punct fix, acestea sunt cateva dintre semnele care trebuie sa le transmita parintilor un semnal de alarma.

Consultant Medical Dr. Cristina Maria Coman
Data publicării 02.03.2023